Банкеръ Daily

Пари и пазари

В София търсят повече двустайни жилища

Търсенето на тристайни жилища в София леко отстъпва пред интереса към двустайните през първото полугодие на тази година. Това сочат в данните на агенция "Имотека" за пазарните тенденции към средата на динамичната 2022 година.

По-големите имоти формират една трета от всички сделки, докато покупките на двустайни жилища достигат 40 на сто. Следващият най-популярен имот за периода се оказва гаражът - тези сделки представляват 8% от всички, посочват от компанията.

Превесът на двустайните апартаменти има своето логично обяснение.

"Те традиционно, освен с цел за отдаване под наем, се търсят и за вложение на спестяванията. Сигурното съхранение на парите се превърна в ключов приоритет за повечето хора в условия на нестабилна политическа и икономическа ситуация, заедно с тревожните прогнози за предстоящата зима. „Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в имот, независимо дали той им е необходим в момента или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха предпоставка за ръст в дела на сделките с двустайни апартаменти”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Във Варна тристайните жилища продължават да са по-популярни

от двустайните.  Сделките отново масово се сключват само след един оглед и в рамките на месец. Инвестиционно настроените купувачи представляват 22% от всички, които излязоха на пазара през тази година.

Над 50% от покупките в Морската столица се правят без коментар в цената, а 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Средната цена на квадратен метър в града през първото полугодие на тази година е малко над 1100 евро.

В Пловдив повече от половината покупки

се реализират със собствени средства. Масово сделките вече са за имоти над 100 000 евро - 40% от всички покупко-продажби. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от имотите, докато през 2021 г. делът им е бил 64 на сто.

Градът под тепетата отбелязва и рекордно бързи сделки - над 90% тях се реализират в рамките на месец, сочат данните на „Имотека“. Двустайните апартаменти, подобно на София, набират по-голяма популярност спрямо тристайните жилища от началото на тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във