Банкеръ Daily

Пари и пазари

В следващите дни се очаква понижаване на цените на горивата в България

В следващите няколко дни - до края на тази или в началото на идната седмица, се очаква понижение на цените на горивата по бензиностанциите. Търговците на горива казват, че понижаването може да е от около 0.20 лв. за литър. В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2.21 лева. Тоест след това би следвало литър бензин да струва около 2 лева.

Цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на борсите в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса. Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

Досега обаче в България не се наблюдава спад на цената на горивата, които от началото на годината са поевтинели средно с 1 стотинка за литър.

Саудитска Арабия обяви втората фаза на войната за цените на петрола на 10 март с обещанието да започне да доставя на пазара рекордните 12.3 млн. барела черно злато на ден от 1 април. Увеличението на предлагането, което е с 25% над изпомпаните през февруари количества от около 9.7 млн. барела на ден, надхвърля максималния устойчив капацитет на саудитския петролен гигант "Арамко". Това навежда на мисълта, че кралството може да посегне и на стратегическите си резерви, за да натисне колкото е възможно по-надолу цените на суровината като наводни пазара с петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във