Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В сянката на несигурността

Парите, въпреки спада на лихвите по депозити, от доста време не припознават "БФБ-София" като уютно място за своето пребиваване.

SOFIX расте със 17.20 % от началото на годината - ще рече,че  ако сте вложили 1000 лв. в индекса на сините чипове на "БФБ-София", в края на септември ще имате печалба от 171 лева. В днешните несигурни времена всеки се оглежда за изгодна инвестиция. Все по-малко са възможностите, които биха оставили инвеститора  доволен. Акциите могат да поглеждат завистливо към такава доходност, лихвите по депозитите клонят към нулата, наемите носят повече грижи заради  неособено вежливите наематели...

Взаимните фондове донякъде бяха сред активите, които се представяха успешно през изминалите девет месеца. Проучване на в. "БАНКЕРЪ" показва, че клиентите на 81 от тях могат да са доволни от вложението си, което е на печалба. А това означава, че те пазят потенциала си, за да бъдат добра алтернатива за вложение, когато фондовият пазар губи. Случилото се обаче е логично. Индексът просто "следи" представянето на петнадесет компании, докато един договорен фонд може да влага парите си в различни инструменти. Така може да "обира" печалби от някои от тях, с които да компенсира загубата от други.

Три от колективните схеми "бият" по доходност SOFIX. Най-печеливш е "Адванс Инвест", който е успял да донесе на инвеститорите в него  печалба от 21.81% за деветте месеца на тази година. Той инвестира в акции на водещи компании от основните сектори на икономиката на балканските страни-членки на ЕС - България и Румъния. "Фондът се стреми да открива най-перспективните инвестиционни възможности на борсите в София и Букурещ, следвайки дисциплинирано своята дългосрочна стратегия", казва Георги Георгиев - портфейлен мениджър на "Адванс Инвест".

"Златен лев Индекс 30" донесе на клиентите си печалба от 21 процента. Това е първият индексен фонд в България, базиран на официален индекс на "БФБ-София". Той инвестира в акции на 30 дружества, включени в индекса BG TotalReturn30 (BG TR30) като следва движението му на фондовия пазар. Фондът е организиран от "Златен лев Капитал" АД -  дружеството с най-дълъг професионален опит в управляването на колективни инвестиционни схеми в България. 

"Адванс Възможности в Нова Европа" инвестира в акции на компании от Централна и Източна Европа, преимуществено в Полша, Чехия, Унгария, както и в балтийските републики. Фондът участва в IPO сделки в региона, но  се допуска  и участие в IPO-та  извън тези пазари. Според портфолио мениджъра Надя Неделчева, клиентите на "Адванс Възможности в Нова Европа" печелят от потенциала на новите страни членки на ЕС, съчетаващи атрактивността на развиващите се пазари със сравнително по-напреднал стадий на развитие на борсите им.

Единственият доскоро фонд, базиран върху представянето на SOFIX - "Алфа SOFIX Индекс",  е постигнал доходност от 13.21% в края на септември. Това е първият индексен фонд на българския пазар. От февруари 2014 г. портфейлът му следва движението на най-стария борсов измерител, който включва 15 от най-ликвидните и с най-висока капитализация компании, търгувани на "БФБ-София".

 

 

На 27 септември вторият индексен фонд върху SOFIX - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, стана на година. От тази дата тогава започна борсовата търговия с неговите дялове, а за една година цената им е скочила с 19.69 на сто. Фондът привлече вниманието на различен тип инвеститори и беше в основата на съживяването на българския капиталов пазар. Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SOFIX. Той е пасивно управлявана колективна инвестиционна схема от отворен тип за следене на измерителя чрез метода на пълно физическо репликиране. Доходността на фонда следва тази на индекса, т.е. ако българският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пропорционално пазарната си стойност.

Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата на инвеститорите в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните взаимни фондове са регистрирани на борса и акциите им се търгуват свободно на нея. 

Към края на септември Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е издал 25.05 млн. дяла и е достигнал нетна стойност на активите от над 31.4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във