Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В САЩ ЗАГОВОРИХА ЗА СТАГФЛАЦИЯ

Щатската парична единица вече се търгува в диапазона 1.51-1.52 щ. долара за едно евро - позорно ниски котировки за бившия валутен лидер на планетата. Основната причина се корени в сложната икономическа обстановка в най-богатото световно стопанство, притиснато между упорито висока инфлация и охлаждане на растежа - с други думи, изправено пред незавидната участ от стагфлация.
Продажбите на нови жилища през януари са намалели с 2.8% на месечна и с 34% на годишна база, а средната цена на сделките е паднала с рекордните 15.1% спрямо януари 2007-а. Същевременно препродажбите на съществуващи апартаменти, които са около 85% от всички транзакции в бранша, са намалели до най-ниското си ниво, откакто се събират статистически данни. Тези цифри сочат, че жилищният пазар в САЩ продължава да затъва и за трета поредна година ще отнема дял от растежа. Цените също ще продължат надолу, защото лицата, които спират да обслужват ипотеките си, се множат. Броят на жилищата, преминали във владение на банките, се е увеличил през януари с 90% спрямо същия месец на 2007-а. Общото количество проблемни жилищни заеми, което включва спрели плащания и изпратени предупреждения, както и отнемане на имотите, е скочил с 57% през същия период. Тези обстоятелства, прибавени към въведените от банките кредитни ограничения, обясняват защо купувачите странят от пазара. И притискат Федералния резерв да продължи да понижава лихвите, за да помогне на икономиката.
Другите публикувани през седмицата фундаментални икономически показатели също не бяха оптимистични. Заявките за стоки за дълготрайна употреба са намалели с 5.3% през януари, защото губещото скорост щатско стопанство принуждава компаниите да ограничават разходите. Без заявените транспортни съоръжения търсенето е спаднало с 1.6 процента. Индексът на производствените цени се е повишил с 1% през януари, а базовата му съставка (без хранителните продукти и енергията) - с 0.4% - най-силно за последната година. Като се вземе предвид, че и потребителските цени са се увеличили повече от предвиденото, Федералният резерв попада в доста затруднено положение, ако реши да продължи с лихвените понижения. Индексът на доверие на щатските домакинства е паднал с цели 15 пункта през февруари (до 75 точки). Тревогите на американците за икономиката растат заради продължаващия спад на жилищния пазар, намаляващата заетост и поскъпването на бензина и на хранителните продукти, което е заплаха за потреблението.
БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на миналата година е нараснал с 0.6% спрямо същия период на 2006-а. Единствено по-добрите търговски резултати и намалелият дефицит по търговското салдо са предпазили щатското стопанство да не попадне в рецесия. Подадените молби за обезщетение при безработица пък са се увеличили с 19 хил. през миналата седмица и към 23 февруари са достигнали общо 373 хиляди.
В отчета си пред комисията за финансови услуги на Долната камара на парламента шефът на щатската централна банка Бен Бернанки заяви, че Федералният резерв ще действа своевременно, за да предпази икономиката от охлаждане. По отношение опасенията от ускоряването на инфлацията Бернанки се мотивира, че трусовете на финансовите пазари и забавеният растеж представляват по-голяма заплаха. Той коментира, че публикуваният набор от данни от последното официално съвещание на паричния комитет на Федералния резерв изпраща сигнал за хилав ръст. Изборът на централните банкери се усложнява и от рязкото поскъпване на енергията и на суровините през последните седмици.
Еврото започна победния си ход след публикуването на данните за доверието на бизнеса в Германия. Стойността на индекса IFO, който следи нагласите на седем хиляди фирмени мениджъри, се е повишила от 103.4 пункта през януари на 104.1 през февруари при средна прогноза на икономистите за 102.9 точки. Доверието на германските домакинства обаче се задържа близко до най-ниското си за последните две години ниво, защото по-високата инфлация ограничава покупателната мощ на хората. Индексът GfK запазва стойността си от 4.5 пункта. Индивидуалното потребление през последните три месеца на 2007-а се е понижило с 0.8% спрямо предишния тримесечен период. Почти наполовина е спаднал ръстът на износа - от 2.5% през третото на 1.3% през четвъртото тримесечие на миналата година, а вносът се е понижил с 0.2 процента. БВП на Германия в периода октомври - декември 2007-а пък е нараснал с 0.3% спрямо предишните три месеца.
Кредитирането на фирми извън финансовия сектор в еврозоната е нараснало през януари с 14.6% спрямо същия период на 2007-а, което е най-високият ръст на показателя от въвеждането на еврото през 1999-а, сочат данни на Европейската централна банка. Това неочаквано увеличение предполага, че компаниите от общността не ограничават инвестициите си за разрастване на бизнеса въпреки стопанския спад на САЩ. Продажбите на дребно в еврозоната през февруари са се увеличили за първи път за последните пет месеца, сочи индексът, отчитащ количеството им. Той е достигнал сезонно коригираната стойност от 52.4 пункта срещу 48.1 през януари. Всички стойности над 50 точки са белег за растеж в бранша. Ръст на февруарските продажби отчетоха дребните търговци в Германия и Франция, докато в Италия е регистриран спад за 12-и пореден месец.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата не беше особено активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха едва 1390 млн. евро (2719 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.77% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във