Банкеръ Daily

Пари и пазари

В опасен свят пътят към сигурността води към долара

Стремежът към сигурност в сегашния все по-рисков свят тласка инвеститорите да подновят залозите си на зелените пари.

Доларовият индекс на агенция "Блумбърг" се задържа в близост до върховите си равнища, отчетени през март. Показателят се повиши с 2.3% през юни, което е най-големията му месечен ръст от март 2020-а. Тогава пандемичната паника нанесе първия удар върху рисковите активи и остави зад себе си британския паунд и еврото, както и традиционните спасителни убежища, каквито са японската йена и швейцарският франк. 

Най-шокиращият аспект от последния щурм на американската валута е скокът й след юнското съвещание на паричния комитет на Федералния резерв когато щатското стопанство показа признаци за сериозен подем и някои парични стратези изказаха предположения за по-ранен старт на възходящ лихвен цикъл - още през 2022-а. Шефът на американската централна банка Джеръм Пауъл пък заяви по време на пресконференцията след събирането, че "започват разговори" за ограничаване на активността на програмата за покупка на активи. След което доларовият индекс добави 1% към пазарната си оценка само в рамките на съвещанието на банкерите - от 16 до 18 юни. 

Валутни анализатори смятат, че щатският долар има потенциал за по-нататъшно поскъпване. Нетното количество на дългите доларови контракти се увеличава успоредно с подема на валутата. От 1 юни досега американската валута се е повишила с 2.5% в рязък контраст със средния месечен спад на индекса от 0.3% след пазарния крах през 2020-а. 

Оттук нататък посоката на движение на зелените пари ще зависи от думите и действията на Федералния резерв.

Възможно е да се стигне до стратегията: "купувай слуховете, продавай фактите", с други думи - подем на долара преди съобщението на централните банкери за ограничаване на паричните стимули и вероятният му спад след него. 

В момента американската валута се движи в противоположна посока на доходността на щатските държавни облигации. Което може да се приеме като сигнал за връщане към миналогодишната популярна търговия, но, обърната на 180 градуса. Тогава инвеститорите закриха залозите за поскъпване на долара в условията на растяща възвръщаемост на ДЦК и в очакване икономиката да заработи отново. Днес обаче към зелените пари има повишен интерес и доходността на дълговите книжа пада. Нещо повече, налице е шанс за ръст на долара, ако Федералният резерв намекне, че планира да повиши лихвените проценти. Този сценарий може да увеличи търсенето на щатската валута в сравнение с други глобални активи и при продажби на американски облигации. 

Ако пазарната несигурност се запази, следващата стъпка нагоре за долара може да дойде от търсенето на сигурност на валутния пазар.

Доказателство за това вече се наблюдава при валутите на държавите от Г-10. Традиционните убежища: швейцарски франк и японска йена, оглавяват валутната класация на съперниците от Г-10 от началото на юли. Зелените пари може би ще ги последват - анализатори очакват по-натътшното им поскъпване до края на лятото заради скоростното разпространение на вариант делта на COVID-19 по света. Като знак на връщане към пандемичната търговия на 2020-а, инвеститорите купуват щатски облигации, акции на технологични компании и долари - типична стратегия на защитно позициониране. 

Междувременно, развиващите се стопанства изостават във възстановяването на бизнес активността от пандемията и в имунизационната надпревара. Недостигът на храна и на енергия и борещите се икономики принуждават търговците да преосмислят вложенията си във активите, които носят по-висока доходност. От средата на юни валутният индекс за развиващите се пазари на "Джей Пи Моргън Чейз" е загубил 1% от пазарната си оценка.

Зелените пари приключиха седмичната си търговия с котировка 1.1806 щ. долара за едно евро, а доларовият индекс - на ниво от 92.687 пункта.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във