Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В ОЧАКВАНЕ НА ДОКЛАДА

В седмицата, която премина в очакването на заветния доклад на Европейската комисия за евентуалното присъединяване на България към ЕС през 2007 г., напрежение на борсата нямаше. Или поне не бе такова, което да предизвика негативни последици. В унисон с очакванията на политическите анализатори инвеститорите като че ли са готови за подръпване на ушите от страна на докладчика за България, но ако може - без това да доведе до отлагане на членството. Засега.
В такава ситуация най-лесно може да се онагледи и една от азбучните истини на финансовите пазари - купува се слухът, продава се фактът - позитивните очаквания за приемането на България в ЕС изкушиха някои инвеститори и те побързаха да акумулират подценени според тях активи, в опит да изпреварят събитията, но какво ще им се случи през следващата седмица е трудно да се предвиди.
През последните няколко дни двата борсови индекса успяха правилно да разчетат позитивните сигнали на търговията и вероятно ще приключат седмицата с повишение. Индексът на сините чипове - SOFIX, регистрира три положителни и само една отрицателна сесия, затваряйки в четвъртък на ниво от 884.53 пункта, което е ръст от 0.72% на седмична база. Евентуални добри новини през следващите дни биха провокирали опит за пробив на зоната 887-890 пункта - базов лагер за атака на ключовите 900 точки. Младият BG40 не остана по-назад и отново атакува съпротивата около двата последни върха при 151.72 и 151.74 пункта. Успехът дойде, макар и за кратко, в четвъртък, когато индексът достигна до 152.24 пункта десетина минути преди края на сесията, но завърши денят без рекорд на кота 151.36.
Повечето активно търгувани компании отчетоха леко повишение на цените и изтъргуваните обеми. Дори при някои ръстът бе повече от символичен, макар зад поскъпването да не стояха конкретни корпоративни новини. Такъв пример бяха акциите на Неохим, които без видима причина подскочиха до нива над 40 лв. за бройка спрямо традиционните напоследък 38.50-39 лева. Книжата на Софарма също изненадаха с бързото си поскъпване до 9.50-9.53 лв., след като седмица по-рано се разменяха за около 9.20 лв. на акция. Въпреки ниската си печалба за първото тримесечие Биовет също се радваше на засилен интерес, повишил цената на дружеството до 14.20-14.25 лв. за дял.
Изненада у почти всички инвеститори породи рязкото поскъпване на книжата на ДЗИ Банк АД, които само за няколко сесии достигнаха невиждани от много време висини от 4.70-4.75 лв. за акция. Новини около дружеството засега няма, но подобни движения със сигурност не са случайни.
Акциите на останалите сини чипове се търгуваха почти без промяна, за разлика от някои по-малки и слаботъргувани компании. Сред по-интересните такива бяха М+С Хидравлик АД (177-178 лв.), Емка АД (35-35.50 лв.), Декотекс (52-52.50 лв.), Фазерлес АД (28.50-29.00 лв.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във