Банкеръ Daily

Пари и пазари

В Мексико се разгоря спор за допълнителните резерви от МВФ

Мексико ще може да използва многомилиардния трансфер от Международния валутен фонд, за да изплати по-рано дълговете си, поне според сметките на президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. Правителството обаче ще трябва да купи средствата от централната банка (наричана накратко "Банхико") заявил в интервю за агенция "Блумбърг" в края на седмицата нейният председател Алехандро Диас де Леон. 

Трансферът на Фонда до "Бaнхико" ще е грубо 12 млрд. долара от одобрената преди дни допълнителна порция резерви за общо 650 млрд. долара под формата на Специални права на тираж (валутата на международния кредитор). Тези пари не са "дарение", посочва Диас де Леон. Коментарите му са провокирани от изказване на президента Лопес Обрадор в началото на седмицата, че той обмисля да използва дела на Мексико от допълнителния ресурс, за да предплати дълговете на страната. 

"Това са активи, които се причисляват към международните резерви", заявява Диас де Леон. И допълва, че "всяка чуждестранна валута, която федералното правителство може да вземе от централната банка, е като я купи" и всяка евентуална трансакция трябва да става по пазарни цени. 

Дълговата заявка на Лопес Обрадор предизвика спекулации относно намеренията му: дали просто възнамерява да вземе средствата или ще поиска да ги купи от централната банка. Да припомним, че въпросната допълнителна емисия на СПТ е най-голямата инжекция на ресурси в историята на международния кредитор и целта й е да помоне на страните членки да се справят с растящото си дългово бреме и с пораженията от пандемията от COVID-19.  

Мнозинството икономисти са се обединили около мнението, че Мексико ще трябва или да продаде облигации или да използва песо от хазната, за да купи отредените на страната резерви на МВФ. Докато Марко Овиедо - бивш главен икономист за Латинска Америка в "Барклейз" твърди, че Фондът може да се съгласи да прехвърли средствата директно на финансовото министерство. Друг вариант, според Овиедо, е комисията за валутна търговия, в която влизат официални представители на ведомството и на "Банхико", да даде разрешение на правителството да използва резервите, за да изплати задълженията си. Овиедо напомня, че докато е работил в отдела за публичен дълг на финансовото министерство от 2008-а до 2011-а, мексиканският кабинет е обмислял подобна възможност по време на глобалната икономическа криза, но се е отказал от нея след като пазарната ликвидност се е подобрила. 

Централните банкери и финансовото ведомство на Мексико отказват официален коментар по казуса. Говорителят на МВФ Гери Райс пък посочва, че от гледна точка на Фонда резервите се разпределят на страните членки, а не на специфични институции или агенции на съоветната държава. "Националните правни и институционални наредби на всяка страна членка определят кои институции ще осчетоводят СПТ в своите баланси и как те ще бъдат използвани", заявява в имейл Райс. И допълва, че в много от членуващите в МВФ държави СПТ се управляват от централните им банки и в този случаи някои от тях могат да ги заемат на правителствата.  

Диас де Леон твърди, че мексиканските СПТ се осчетоводяват като актив и като пасив или кредит в баланса на "Банхико", защото те не са дарение. Неговият заместник пък споделя в "Туитър", че тези резерви не могат да се използват за погасяване на задължения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във