Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В ЛОНДОН ЧАКАТ КРАЯ НА ОТПУСКИТЕ

Индексът FTSE 100 на най-големите компании, котирани на лондонската фондова борса, се покачи във вторник над 5500 пункта, но заради летните отпуски и малките търгувани обеми, в четвъртък по обяд, той отново се върна към предишното си ниво и достигна 5400 пункта. Котировките на някои компании паднаха до най-ниски дъна за годината. Сред тях беше и гигантът Водафон (Vodafone), чиито акциите поевтиняха до 132 пенса за една. Други оператори от отрасъла като Колт Телеком (Colt Telecom) и Енерджис (Energis) също пострадаха от песимистичните прогнози за перспективите пред този сектор. Поскъпванията само по някои позиции в четвъртък бяха резултат на специфични новини за отделни дружества.
Интересни събития се развиха през последните няколко месеца около известния у нас производител на телекомуникационно оборудване Маркони (Marconi). В началото на юли компанията обяви, че очаквания от всички спад в приходите и печалбите е вече факт. Тогава за един ден цената на акциите му падна от 245 на 112 пенса за акция. Последва кратко покачване, породено от спекулации, че има възможност конкурент на компанията да я купи изцяло заради много ниската й цена след срива. Акциите на Маркони обаче продължиха да се обезценяват, като във вторник достигнаха до рекордно слабата стойност от 67 пенса. Това показва, че дори и след силния спад и привидно ниското първоначално ниво за седмицата от 112 пенса купуването на тези акции остава много рисковано. Изпълнителният директор на голям телекомуникационен оператор твърди, че все още не би станал акционер на Маркони.
Според някои наблюдатели, има свръхпредлагане на книжа както на телекомоператорите, така и на производителите на техника за тях. Изводът е, че покупката им след силен спад в този случай може да се окаже губеща тактика. Нещо повече, когато конюнктурата в даден сектор се влошава и обратът е много далеч, никога не е прекалено късно да се продава.
Повечето участници на пазара се надяват на още едно намаление на американските лихви през следващата седмица. Подобно решение за лихвите във Великобритания обаче изглежда малко вероятно. Последните данни за английската икономика, излезли в сряда, 15 август, показват спад на безработицата и покачване на заплатите. В такава обстановка е малко вероятно централната банка да намали лихвите. Повечето наблюдатели на пазара не очакват големи движения преди края на август. Същественият въпрос обаче е накъде ще тръгне той, когато всички се върнат от отпуска? Има сериозни опасения, че първоначалното му движение може да е надолу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във