Банкеръ Daily

Пари и пазари

В краткосрочен план митата на Тръмп ще ограничат вноса в САЩ

Вече повече от седмица продълъжават коментарите за възможните "наказателни мита", които САЩ искат да наложат на редица страни, а според проф. Георги Генов от катедра "Международни икономически отношения" в УНСС краткосрочният ефект от налагането на увеличени тарифи за вноса на стомана и алуминий е, че всъщност вносът ще бъде ограничен. „Причината за това е, че се променят условията по сделки, които са в ход на изпълнение и трябва да се предоговарят условия, а в тази ситуация това отнема време“, каза проф. Генов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки по телевизия Bloomberg.

Той посочи, че това е добре за американските производители, които са съсредоточени в четири щата, в които Тръмп подкрепя четирима ключови кандидати за сенатори. „Второто обстоятелство, което само по себе си е важно – всичко това е в рамките на неговата политика за реиндустриализация на САЩ и затова основният удар е насочен срещу Канада и Мексико“.

Проф. Георги Генов обясни, че на тях им е даден един месец, в рамките на който трябва да се съгласят с условията на САЩ за предоговоряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). По думите му това удря много тежко металургията на Канада и на Мексико. „Но най-вероятно като теглят чертата и видят баланса в търговията със САЩ, Канада и Мексико ще склонят. Следователно ще има нов вариант на това споразумение, продиктувано от САЩ, което в общи линии е в рамките на икономическите отношения и икономическите политики. Спрямо останалата част от света обаче нещата са политизирани“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във