Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В какво да инвестираме по Великден

В навечерието на великденските празници пазарната активност "изтънява" и това е предпоставка за високи колебания на валутните котировки. В тази обстановка валутните дилъри препоръчват да се държат под око три парични единици: британския паунд, австралийския долар и норвежката крона.


Инфлацията във Великобритания се е понижила до 1.6% годишно през март. Заплатите през февруари там са се увеличили с 1.7%, точно колкото е била февруарската инфлация. Това се случва за първи път от април 2010-а насам, а ръстът на реалните доходи е бил най-високият след 2009-а. Същевременно безработицата на Острова се е понижила до 6.9% при очаквани 7.1 процента. А молбите за обезщетения при безработица през март са намалели с 30 400 в сравнение с февруари, или 17-и пореден месец на спад. Ако тази тенденция се запази, тя би провокирала "Бенк ъф Инглънд" да втвърди паричната политика на Острова по-рано от предвижданията на английските централни банкери.


Австралийската валута се върна на равнище под 0.94 щ. долара на 15 април след публикуваното резюме от съвещанието на паричния банков комитет.


Норвежката крона пък би могла да послужи като надеждно средство за хеджиране срещу по-нататъшното изостряне на напрежението около Украйна, защото валутата би спечелила от ръста на цените на суровия петрол. Това, в комбинация с новите словесни "закачки" на Европейската централна банка за въвеждане на нови монетарни стимули, със сигурност ще помогне за пробив на нивото на съпротива от 8.2 норв. крони за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във