Банкеръ Daily

Пари и пазари

В ядрото на еврозоната разпродажбите бяха по-видими

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Доходността по основните държавни дългове изглежда поде тенденция за повишаване, започнала още през изминалата седмица. Сигурността на книжата остава атрактивна за инвеститорите предвид все още бушуващата пандемия от коронавирус, както и подкрепата, заявена от всички основни централни банки. Въпреки това изгледите за излизане от строгите ограничителни мерки подбудиха известен рисков оптимизъм, който, примесен с очакването за сериозен ръст на предлагането, доведе до нарастване на доходността по основните емисии през седмицата.

Донякъде съвсем нормално, Италия, най-засегнатата от пандемията страна в Европа, първа заговори за намаляване на новия брой заразени, забавяне в смъртността и планове за отваряне на икономиката. Очаква се съвсем скоро под натиска на различни лобистки групи от индустриалния север, премиерът Джузепе Конте да обяви план за постепенното връщане към нормалното, по примера на колегата му от Австрия - Себастиен Курц. В същото време пласиранията на краткосрочни дългове видяха добро търсене, като общата картина през седмицата изглеждаше позитивна. На този фон италианските десетгодишни книжа видяха ръст на доходността по-нисък от този на бенчмарковите еврови емисии - само 7.1 базисни точки до 1.621 процента. Сходна бе и картината в Испания, където пикът на пандемията се очаква да бъде достигнат скоро. Доходността по десетгодишната иберийска емисия се повиши със само 6.2 базисни точки до 0.804 процента.

В ядрото на еврозоната разпродажбите бяха по-видими, като очакванията за изход от пандемията, съпроводени с новото нормално - немски бюджетен дефицит, оказаха тежест върху бундовете. Доходността по десетгодишната емисия, търсена от инвеститорите, отбеляза седмичен ръст от 9.7 базисни точки до минус 0.344 на сто. За сравнение, в сходен матуритет доходността по френските свижа се повиши с 3.5 базисни точки до 0.111 процента.

Във Великобритания новината на седмицата бе приемането на премиера Борис Джонсън в интензивно отделение заради коронавируса. Като цяло късната реакция на правителството на Острова оказва своето негативно влияние, като броят смъртни случаи бележи рекорд след рекорд. В същото време министерството на финансите увеличи размера на овърдрафта, който ползва от Бенк ъф Ингланд, което не бе прието като позитивен знак. Десетгодишните джилтове видяха седмичен ръст на доходността от 1.3 базисни точки до 0.322 процента.

В САЩ бе най-спокойно, като обезпокоителни освен данните за новозаразени лица, бяха и числата за новите безработни, които отбелязаха пореден рекорд. Десетгодишните трежърите пък приключиха седмицата при доходност от 0.736% и ръст от 13.9 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във