Банкеръ Daily

Пари и пазари

В годината на многото регулации БФБ сви оборота с около една трета

"Карол" АД взе наградата за инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през 2018 година.

"Българска фондова борса" АД отличи инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати през 2018 година. Годината на многото регулации - така определи годината Васил Големански, заместник-председател на съвета на директорите на "Българска фондова борса". Едно от постиженията й безспорно е покупката на "Българска независима енергийна борса" ЕАД, която е много важна стъпка в посока на развитието на капиталовия и енергийния пазар. През миналата година беше стартиран и сегментът за малки и средни предприятя и заедно с Агенцията за МСП очакваме през 2019 г. да проведем редица събития, за да започне търговия с тях, заяви изпълнителният директор на БФБ Иван Такев. Ваучерната схема за МСП също беше въведена прогнозите са да се реализира успешно.
Броят на сделките на регулиран пазар за изминалата година е 54 341 и отбелязва спад от 47% спрямо 2017-а. На 550 040 936 лв. възлиза оборотът на БФБ, като това е с 28% по-малко на годишна база.
На церемонията, която се провежда за 18-ти път в историята на фондовата борса, бяха присъдени награди в пет категории.
За инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през 2018 г., първото място традиционно е за "Карол" АД. Следващите места заеха "Елана Трейдинг" АД и "БенчМарк Финанс" АД.
Инвестиционният посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през миналата година, е "Първа финансова брокерска къща" ЕООД, следвана от "Евро - Финанс" АД и "Карол" АД.
След проведеното през миналата година IPO старозагорската фирма "Градус" АД естествено получи наградата за емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през 2018-а.
Отличията за медии с най-голям и сериозен принос при популяризирането на капиталовия пазар през миналата година бяха присъдени на Bloomberg TV Bulgaria и Profit.bg.
Народният представител Делян Добрев беше отличен за личност с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година.

От днес започва работата и по спечеления заедно с Министерство на финансите европроект за единна входна точка, който ще улесни институциите и участниците на капиталовия пазар. Този интернет портал ще е достъпен за всички клиенти на "Централен депозитар" АД, БФБ и Комисията за финансов надзор. В него ще бъдат изведени услугите и на трите институции, които в много случаи са комбинирани. Като изпълнител на първата фаза по проекта е избрана Ernst and Young.

Facebook logo
Бъдете с нас и във