Банкеръ Daily

Пари и пазари

В Европа държавните дългове бяха търсен инструмент

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Основната тема на международните пазари на държавен дълг е търсенето на посока. Ротацията при ключовите ценни книжа продължи и през изминалата седмица, като общите промени на търсената доходност бяха минимални.

Изключение от общата картина бяха американските трежърита. След като президентът Тръмп почти призна загубата си на изборите и процесът на прехвърляне на властта най-накрая официално започна, пазарите с завърнаха към състоянието на оптимизъм. То бе подкрепено от считаното за почти сигурно започване на ваксинирането на населението още в края на тази година, което да постави коронавирус пандемията под контрол. Всичко това рефлектира върху известни разпродажби на трежъритата, като доходността по десетгодишната емисия по американските ДЦК отбеляза седмичен ръст от 5.7 базисни точки до 0.882 процента.

В Европа държавните дългове бяха търсен инструмент, като протоколът от последната среща на монетарния борд на ЕЦБ даде допълнителни доказателства, за това, че на идното заседание в средата на декември ще бъдат предложени нови стимули. Въпреки че понижение на основната лихва е напълно блокирано от Германия, то такова така или иначе не е на масата, докато изкупуването на активи явно ще бъде засилено. Основните европейски ДЦК видяха седмица на балансирано търсене и предлагане, като немските бундове приключиха при търсен доход до падежа от минус 0.584%, без промяна спрямо седмица по-рано. Липсваше седмично изменение и при френския дълг - минус 0.35% доходност в десетгодишния матуритет.

Британските джилтове също се присъединиха към книжата без промяна на доходността през седмицата. Оптимизмът за сделка по Брексит бе балансиран с ултиматума на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, според който търговска сделка със САЩ няма да има, ако се появи граница на остров Ирландия. Десетгодишните джилтове завършиха седмицата при доходност до падежа от 0.295 процента.

В периферията на еврозоната търсенето на доходност и позитивното отношение на инвеститорите към риска отново доведоха до засилено търсене на италиански и испански дългове. Доходността по десетгодишната емисия на италианските ДЦК отбеляза поредна седмица на спад въпреки мрачните прогнози за бюджета на Ботуша догодина. През седмицата понижението се равняваше на 2.9 базисни точки до 0.603 процента. Доходността по испанската десетгодишна емисия като че ли съвсем скоро ще тества психологическата бариера от 0%, като през изминалата седмица тя се понижи с 0.8 базисни точки до 5.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във