Банкеръ Daily

Пари и пазари

В България със средна нетна заплата може да се закупи 454 литра бензин

В България, при средна цена от 2,06 лв. на литър бензин и средна нетна заплата от 937,40 лв., могат да бъдат купени 454 литра гориво. Това показва проучване на аналитичния отдел на Picodi.com, което обхваща 115 страни по света. Въпреки липсата на добив на петрол в някои държави, бензинът за населението е повече от достъпен. Същевременно в други страни, съдейки по размера на заплатите и цената на литър гориво, автомобилът все още си остава разкош, а не превозно средство.

В Сърбия и Северна Македония стойността, която може да бъде закупена за една месечна заплата е не повече от 370 литра, в Румъния и Гърция – не повече от 560 литра. Последното място на класацията в балканския регион заема Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп. В съседна Турция за една месечна заплата могат да се закупят 386 литра бензин, въпреки че А95 в страната е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария, показва още докладът. Там бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп, но нивото на заплатите е толкова високо, че според статистиката работещите жители на Люксембург могат да си позволят повече от 2800 литра бензин, а тези в Швейцария – над 3300 литра. В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, средностатистическият жител може да си осигури почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

В световен мащаб лидер е Венецуела, където средната цена на литър бензин е 0,000000002 долара и със средната за страната заплата от 29 щатски долара човек може да си купи над 14 милиарда литра. За сравнение, по последни данни едно яйце във Венецуела струва колкото 93,3 милиона литра бензин. Челни позиции в рейтинга заемат страните от Персийския залив. В Катар, Кувейт и ОАЕ цените на бензина се различават с около десет цента, но с една средна заплата можете да се закупи от 4900 до 6500 литра от горивото. В съседна Саудитска Арабия показателят леко се влошава до 3300 литра.

Проучването се базира на средната цена за един литър бензин А95 през първата половина на годината, както и на официалните статистики за средната заплата във всяка от анализираните страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във