Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В АНГЛИЯ ВРАЖДЕБНИТЕ НАСТРОЕНИЯ СРЕЩУ ЕВРОТО РАСТАТ

Английските мениджъри посрещат с растяща враждебност идеята Великобритания да се присъедини към единната европейска валута през следващите 18 месеца. Проучване на британския Институт по управление (Institute of Management), публикувано на 23 ноември, сочи, че 61% от интервюираните ръководители биха гласували против, ако в този момент бъде проведен референдум за включване на страната в еврозоната. Само 29% биха одобрили такова решение. През май миналата година резултатите от подобна анкета бяха 43% против и 47% - за.


Кабинетът също е доста охладнял към такава идея, въпреки че по принцип политиката му не е променена. Негови представители потвърждават, че ще обсъдят членството на Великобритания в Евроленд преди изборите за нов парламент, но решението едва ли ще е в полза на присъединяването.


От проучването на института става ясно също, че за 50% от анкетираните е неизбежно включването на Великобритания в еврозоната през следващите десет години. Трийсет и осем на сто са абсолютни противници на идеята. Най-унищожителните критики са насочени към Европейската централна банка - 72% от интервюираните смятат, че тя не провежда компетентна политика.


В анкетата са участвали 228 мениджъри от различни сектори на икономиката.


Facebook logo
Бъдете с нас и във