Банкеръ Daily

Пари и пазари

В Агенция "Митници" има дупка от 1 млрд. лева, смята Танов

Агенция "Митници" вероятно няма да успее да събере около 900 млн. или 1 млрд. лв. от предварително заложеното, което ще пагубно за страната. Това заяви за БНР Ваньо Танов, след като отново стана шеф на ведомството.

"Поемам отново Агенция "Митници", защото в продължение на четири години направихме много, за да може тя да се превърне в една европейска структура и ми беше много болно, че в последните няколко месеца тя отново беше върната в изходна позиция като структура, като капацитет и работоспособност", коментира Танов.

По думите му, когато той оглавявал Митниците, въпреки че цяла Европа била в тежка финансова криза, приходите в страната растели годишно между 800-900 милиона лева и в рамките на три години имало повече от 2.5 млрд. лева ръст. Танов заключи, че към момента приходите са на нивото от 2012 г., което означавало, че са пропуснати две години, а реформите са забавени, структурите развалени и трябва да се тръгне отначало.

"Реформата е неприятна и води до намаляване на щата, защото като член на ЕС се закриват митниците по вътрешните граници и се намалява щатът, но нямаше как да не се проведе реформата, защото нашите структури трябваше да отговарят на партньорските. Сега обаче това е развалено и трябва да се тръгне отначало", изтъкна Танов. Той сподели, че единственото условие, което е поставил, за да се върне като директор на Митниците е, сам да си избере екипа и да започне работа веднага, защото нямало време.

Танов съобщи, че тази нощ и утре щял да се запознае със ситуацията и да набележи мерки с последователност, за да се спре изоставането в приходната част. И допълни, че ако наистина досега неизпълнението е към 600 милиона лева, то няма да може да се навакса напълно, но поне ще може да се компенсира част от него. "Разчетите за приходи по ДДС, заложени в бюджета, не са били реалистични, защото според тях ДДС-то, което трябва да събире Митниците, е по-голямо от това, което трябва да събере НАП, което е абсурдно", смята още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във