Банкеръ Daily

Пари и пазари

Устремът на канадския долар ще зацикли

Канадският долар е поскъпнал с 2.4% към зелените пари от началото на 2019-а. Това постижение нарежда "полярния гмурец" (loonie), както е прякорът на канадската валута, непосредствено след британския паунд по финансов резултат към щатския долар сред конкурентите от Г-10. 

Основен принос за успеха на канадския долар има почти 40-процентния скок на петролните котировки. Именно този факт провокират скептицизма на валутните анализатори, които се съмняват, че цените на черното злато ще успеят да се качат значимо над сегашните си равнища. Петролните контракти с доставка през май 2019-а на американския сорт лек суров петрол WTI се разменяха срещу 63.69 щ. долара за барел към 17.04 ч. българско време на 15 април. А горивото сорт "Брент" с доставка през юни 2019-а се търгуваше за 71.32 щ. долара за барел по същото време.

Въпреки подкрепата на черното злато, националното стопанство на Канада буди сериозни тревоги: високата задлъжнялост на канадските домакинства, падащите цени на жилищата и почти спрелият растеж през финалното тримесечие на 2018-а. И макар че през януари се наблюдава известен икономически подем и безработицата се задържа в близост до най-ниските си нива от пет години насам, председателят на "Бенк ъф Канада" Стивън Полоз е предпазлив по отношение на лихвената политика на институцията. Защото охлаждането на световния растеж в комбинация с жилижния сектор ще изисква повече време за приспособяване към по-стриктни ипотечни правила и по-високи лихвени проценти. С други думи, националното стопанство все още се нуждае от помощта на ниските кредитни разходи. 

Валутни анализатори очакват канадския долар да отслабне до около 1.36 за един щ. долар до края на тази година и до 1.40 щ. долара през 2020-а. Канадската валута се разменяше срещу 1.3310 щ. долара в 17.28 ч. българско време на 15 април. Не всички обаче са чак такива песимисти. Експерти на "Бенк ъф Монреал" очакват loonie да поскъпне да 1.30 за един щ. долар до края на 2019-а, а банкери на "Скотиабанк" прогнозират 1.27 кан. долара за един щатски към 31 декември тази година. Основанията на анализаторите са, че очертаващото се понижение на зелените пари ще стимулира ръста на цените на суровините и ще подобри търговските позиции на Канада.

По средата между песимистите и оптимистите са специалистите от "Ер Би Си уелт мениджмънт", които очакват канадската валута да се търгува в близост до сегашното си равнище в диапазона от 1.34 до 1.36 за един щ. долар до края на 2019-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във