Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Успешна година за българските ДЦК

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Българските държавни ценни книжа и особено емисиите от еврооблигации , търгувани на международните финансови пазари, могат да се похвалят с една много успешна година.

Все още  преживяваме   продължаващата  пандемична криза , която взима човешки жертви и се отразява пагубно върху развитието на световната икономика. Бурно преминаха изборите в САЩ, които приключиха с   драматичната загуба на Доналд  Тръмп. Военните действия в Близкият изток утихнаха, но появи  ново огнище на напрежение - в Нагорни Карабах.

У нас пък  набра сила недоволството от делата на управляващите , прерастнало   в протести, които спорадично продължават и днес. Правителството оцеля, за да ни преведе през най-тежката фаза на COVID-19. То със сигурност ще обере много негативи  от това, но най-ясно те  ще се усетят  на редовните изборите, които ще се проведат през пролетта на 2021 година.

През изминаващата година правителството смени министъра на финансите, но приемствеността беше отлична. Успех  на бившия министър на финансите Владислав Горанов бе успешният   пласмент на нови еврооблигации за общо 2,5 милиарда евро . Това бяха двете  емисии - всяка с номинал  по 1.25 милиарда евро  и със срочност от 10 и от 30 години. За пръв път в историята на България се пуска в обръщение редовна емисия  на  държавни ценни книжа с толкова дълга срочност. Годишната доходност на двете емисии е съответно 0.39% и 1.48%, които с тесния си марж спрямо аналогичните немски книжа идват да покажат, че доверието в България и във възможностите й  да обслужва държавния си дълг в дългосрочен план е високо.  

Неслучайно през годината водещите рейтингови агенции Standard & Poor’s и Fitch препотвърдиха инвестиционния рейтинга на България. За отбелязване е, че  първата е направила два пъти оценка на държавата ни, а втората три пъти.И друга  агенция - Moody’s, която  осъществява сравнително по-рядко оценки  на България,  при последната  визита на нейни  експерти  през есента на тази година   повиши кредитния рейтинг на страната ни в чуждестранна, и в местна валута на Baa1 със стабилна перспектива.

Един бегъл преглед на  еврооблигационните  пазари  в  страните от Централна и Източна Европа показва, че те все още не могат да възстановят загубите от пролетта на тази  година, когато започна пандемичната обстановка. Чешките 15-годишни облигации загубиха 10 евро от цената  си  за последната една година, а 7-годишните унгарски и 8-годишните румънски книжа са на червено с по 1 евро. За отбелязване е, че полските 8-годишни облигации са на печалба от  2 евро на 100 номинал.

Българските еврооблигации с падеж след 30 години поскъпнаха с 6 евро, а тези с падежи след 15 и след 10 години  - с по 1 евро. Доходността им се понижи с по 25, 20 и 10 базисни точки и в момента съответно е по 1.24%, 0.75% и 0.29% на годишна база. По-краткосрочните книжа поевтиняха с по 1 и 2 евро, но поради ефекта на наближаващия падеж доходността им се понижи с по 15 до 30 базисни точки. Така  в момента те се котират на отрицателна доходност. Покупката на емисиите с падеж 2028 и 2027 година ще  донесе минус 0.06% и 0.14% годишно. Интересен е фактът, че  възвращаемостта  от книжата  с падеж 2024, 2023 и 2022 г. е една и съща и е минус 0.38% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във