Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Успешен пазарен дебют на Атина

Гърция привлече (на 29 януари)  2.5 млрд. евро чрез  нова петгодишна облигационна емисия при сравнително конкурентна доходност. Силен  интерес възбуди сред инвеститорите тази  малка, но всъщност  значителна стъпка към пазарно рефинансиране на задълженията на южната ни съседка след години на стриктен надзор в условията на спасителни кредитни програми.

Петгодишните облигации с годишен доход от 3.6%  са първите, които Атина пуска на пазара, след като през август 2018-а изтече срокът на третия спасителен пакет от кредити. Емисията е привлякла инвеститорски заявки за 10 млрд. евро (четири пъти над размера на номинала), по официални правителствени данни. Доходността, макар и по-ниска от първоначалния ориентировъчен диапазон - 3.75-3.875%, е все още висока в сравнение с това, което постигат партньорите от еврозоната.

През последните години гръцките управляващи тестваха неколкократно пазарния апетит, който възбуждат  дълговите им книжа, макар и под опеката на кредиторите. В края на януари 2018-а те продадоха седемгодишни облигации за 3 млрд. евро. Страната има достатъчно налични средства, за да изплати заеми за грубо 12 млрд. евро с падежи през тази година, и може да се задържи над повърхността до 2021-ва благодарение на кешовия буфер от 26 млрд. евро от неизползвани заеми от спасителните програми и средства, привлечени от пазарите. Целта обаче е тя да се върне на дълговите пазари като редовен кредитополучател след продължилата почти десетилетие криза. 

Водещи мениджъри на продажбата са били "Бенк ъф Америка Мерил Линч", "Голдмън Сакс", "Ейч Ес Би Си", "Джей Пи Моргън Чейз", "Моргън Стенли" и "Сосиете Женерал корпорит инвестмънт банкинг".

Гърция планира да привлече 7 млрд. евро от пазара на облигации през 2019-а. Тазседмичната емисия е в размер на 36% от това количество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във