Банкеръ Daily

Пари и пазари

Успешен дебют за BEAM пазара на БФБ

Новата година започна много динамично за българския капиталов пазар.

Успешен дебют направи дружеството „Биодит“ АД с първото първично публично предлагане на специалния BEAM пазар за растеж на малки и средни компании на "Българска фондова борса" АД (БФБ). Само за няколко секунди компанията набра максимално допуснатия капитал от 1 млн. лева. Общият брой на пуснатите заявки за записване значително надвиши броя на допуснатите до предлагането 1 000 000 акции с номинална стойност от един лев всяка една. Заявките бяха на обща стойност над 2 500 000 лева. Минимумът за успех на емисията бе 250 000 лева.

С листването на пазара за растеж към "Българска фондова борса" АД направихме много важна крачка за развитието на компанията. С набраните средства ще успеем да изпълним заложената търговска и маркетингова стратегия”, коментира Юлиан Софрониев, основател на "Биодит".

Това бе първото дружество, листнато на пазара BEAM, и за първи път се проведе такъв аукцион (търг).

"По този категоричен начин пазарът даде голям кредит на доверие на "Биодит" и на пазар BEAM”, отбеляза Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Българска фондова борса" АД.

Около месец след успешното първично предлагане се очаква да започне и официалната търговия с новата емисия акции на "БФБ-София". От компанията споделят, че заради изключителния интерес и големия брой неизпълнени заявки ще могат по-смело да погледнат на възможността за допълнително финансиране чрез BEAM пазара в бъдеще и ще предприемат стъпки в посока увеличаване на ликвидността на акциите на дружеството. Водещ мениджър по предлагането и консултант за BEAM пазара е ИП "Карол" АД.

"Биодит" е развиваща се високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на модерни биометрични системи за контрол на достъпа, сигурност и обслужване на работното време.

Компанията разработва и предлага уникални решения в различни сфери на икономиката като автомобилния сектор, специализирани решения за хотелиерската индустрия, както и редица сектори в производството и услугите. 

 

Пазарът за растеж на МСП BEAM 

е специален пазар, организиран от "Българска фондова борса" АД, който дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България. Всяка една от тях може да набере до 6 млн. лева капитал чрез фондовата борса без да се налага да се подготвя и представя в КФН проспект. 

Пазарът ВЕАМ разширява възможностите за финансиране. Стартъпите получават достъп до капиталовите пазари при облекчени процедури. 

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM може да осигури печалби и на инвеститорите, ако вложат пари в добър проект, но и рискът е по-висок. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във