Банкеръ Daily

Пари и пазари

Успешен дебют на фондовата борса за "Смарт Органик"

„Смарт Органик“ е първият утвърден представител на сектора на биохрани на пазар beam на БФБ.

Търговията с акции на „Смарт Органик“ на пазар beam започва след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 5 859 000 лева при почти два пъти презаписване на емисията, съобщиха от „Българска фондова борса“.
„Приветстваме „Смарт Органик“, които са първият утвърден представител на сектора на биохрани на пазар beam. Така пазарът за растеж се превръща в трамплин за европейска и световна експанзия на амбициозните и динамични български компании“, заяви Маню Моравенов, изпълнителен директор на „БФБ-София“.
Размерът на емисията на „Смарт Органик“ е 10 310 000 лева, разпределен в същия брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев. Книжата на компанията се търгуват на beam под борсов код SO.
Допълнителната сума, акумулирана от „Смарт Органик“ ще бъде използвана за съфинансиране за купуването на немска компания конкурент, както и за увеличаване на производствения капацитет.

Първичното публично предлагане на „Смарт Органик“ АД мина при огромен интерес Българската компания, която е производител и дистрибутор на био храни, продаде тогава всичките 310 хил. акции, които предложи на инвеститорите, при цена от 18.9 лева за брой – горната граница на ценовия диапазон, заложен от дружеството. Това позволи на компанията да акумулира 5.86 млн. лева.

Близо два пъти бяха презаписани акциите на водещия производител на биохрани. "Инвеститорите направиха своя избор в полза на устойчивото производство на здравословни биохрани”, коментира Маню Моравенов.

В плановете на компанията е и изграждане на нова производствена база край Божурище. Това ще стане на два етапа. В момента предприятието има производствена и складова база в кв. „Княжево“ в София, която се захранва със собствена соларна електроцентрала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във