Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Усещането за нови стимули събори зелените пари

Щатският долар и американските правителствени облигации поевтиняха дружно  на 21 октомври в резултат на спекулациите, че законодателите от Вашингтон са отбелязали напредък в преговорите за пускане на нов пакет от фискални стимули в размер на грубо 2 трлн. щ. долара за справяне с пораженията от COVID-19. 

Доходността на десетгодишния щатски дълг се изкачи над 0.8% за първи път от юни насам, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси изрази надежда за политически компромис между демократи и републиканци, и сделка до края на седмицата. Пелоси коментира на 20 октомври, че очаква свежите средства за харчене да са с обратна сила на действие (от края на юли насам), въпреки че републиканското мнозинство в Сената е против споразумение преди провеждането на президентските избори на 3 ноември. Предложението на американската администрация е за парична инжекция в размер на 1.88 трлн. щ. долара - по-малко от исканите от Пелоси 2.2 трлн. долара. 

Цените на американските облигации са под сериозен натиск и заради прогнозите на социолозите, че кандидатът на демократите за Белия дом - Джо Байдън - ще спечели президентската надпревара и ще вкара още повече средства от държавната хазна в националното стопанство. Доходността на 30-годишния дълг, който с най-голяма вероятност би се използвал за инфраструктурни проекти и за други публични дейности, се повиши до 1.63 пункта - най-високата стойност за последните четири месеца. 

Зелените пари поевтиняха към всичките си основни конкуренти. В късния следобед на 21 октомври еврото се котираше за 1.1880 щ. долара. Британският паунд пък надхвърли 1.31 щ. долара, след като главният преговарящ за Европейския съюз за BREXIT - Мишел Барние - обяви, че сделка  с Острова ще има съвсем скоро и към края на европейската търговия в сряда се изкачи до 1.1360 долара. Японската валута проби солидното ниво на съпротива от 105 йени за един щ. долар и бързо поскъпна до 104.40 йени за един долар.   

Народната банка на Китай позволи на строго контролираната национална континентална валута (която не се търгува на международните пазари) да скочи до 6.6 юана за един долар, което е най-високата й цена за последните 27 месеца. Офшорният юан се засили до същото равнище. Въпреки че Китайската централна банка фиксира диапазона на търговия на континенталния юан на дневна база, през последните години тя позволява на валутата да се движи свободно, под влияние на пазарните сили. Пекин съобщи в началото на седмицата, че БВП на Китай през третото тримесечие е нараснал с 4.9% годишно - стабилен подем след най-тежките дни от разпространението на заразата.  

Австралийският долар поскъпна до 0.71 щ. долара. 

Междувременно, много инвеститори споделят, че до президентските избори в САЩ няма да правят нищо значимо, въпреки сондажите на общественото мнение. Просто защото повечето играчи не успяха да предвидят шоковата победа на Доналд Тръмп след вота през 2016-а, предизвикала сериозни пазарни конвулсии. 

"Ние сме мениджъри на активи, а не бандити или играчи на рулетка", посочва Венсан Мортие - главен инвестиционен директор на "Амунди". Мортие не иска да влиза в краткосрочни сделки, които са силно спекулативни и обяснява, че "да не вземаш решение също е решение". Експертът съветва портфейлните мениджъри да са готови за цял диапазон от потенциални изходи - от силно оспорван резултат до чиста победа на демократите - и да решат на каква цена някои активи ще изглеждат евтини при евенуални разпродажби. Просто, за да няма драма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във