Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Усещане за паритет

Британците вече усещат по джоба си какво означава паритет между английската и единната европейска валута. Или поне онези от тях, които са купували в последния момент евро от обменните бюра на летищата на Острова, преди да отлетят на почивка в морските и планинските курорти на континента. Защото валутните курсове на тези фирми (които твърдят, че не начисляват комисиони) за  кешови операции варират в диапазона от 97 до прекалените 101 пени за едно евро - отвсякъде доста "солени" цени.

Изравняването на котировките на паунда и на еврото е предстояща реалност, с която търговците на едро и английските туристи ще трябва да свикнат още през следващата 2017-а, ако се сбъднат прогнозите на "Ейч Ес Би Си холдингс" и на "Ю Би Ес груп". Всъщност, подобен курс би бил първият в историята на съществуването на английските пари. Засега обаче тези изгледи изглеждат доста хипотетични. Защото дори след 11-процентния срив на паунда след вота за BREXIT британската валута е доста далеч от историческия си минимум от 98.03 пени за едно евро, достигнат в апогея на световната финансова криза от 2008-а.

Европейският съюз купува около половината от английските стоки и услуги, затова решението на поданиците на кралица Елизабет ІІ от 23 юни да излязат от общността натиска паунда надолу заради опасенията на пазарните играчи, че страната ще трябва да води истинска битка, за да финансира дефицита по текущата си сметка в размер на 5.4% от БВП. От друга страна обаче, по-евтината английска лира прави Обединеното кралство по-привлекателно за чуждестранни инвеститори. А износа му -  по-конкурентен, въпреки че "санкционира" местните туристи.

За да се стигне до паритет на английската и на единната европейска валути, паундът ще трябва да се обезцени с още над 13 процента. Цените на опциите отчитат едва 31% вероятност това да се случи в рамките на две години. А средната прогноза на валутните стратези, анкетирани от агенция "Блумбърг", е, че английските пари ще се "засилят" до 83 пени за едно евро към края на 2017-а. На противоположното мнение са валутните експерти на европейския банков лидер "Ейч Ес Би Си". Те предвиждат, че еврото ще се изравни с паунда в края на идната година. А също срив на английската валута към щатската с нови 16% - до 1.10 долара за един паунд - доста под юлския минимум от 1.2798 долара за една английска лира.

Междувременно през седмицата паундът се повиши до 1.3273 щ. долара (най-високата стойност от 4 август насам) и до 84.98 пени за едно евро благодарение на стабилното поведение на местното стопанство след вота за BREXIT.

Юлските продажби на дребно са скочили с 1.4%, защото по-топлото време е повишило търсенето на дрехи и на обувки. А спадът на английската валута е стимулирал чуждестранните туристи да купуват часовници и накити. По-евтините английски пари са качили до двегодишен максимум и стойността на индекса, отчитащ чуждестранното търсене, сочат данни на Конфедерацията на английските индустриалци. Според организацията 13 от анализираните 18 промишлени сектори са отчели в периода между 16 юли и 12 август подем на задграничните поръчки спрямо предишния месец.

Асоциацията на британските банкери пък обяви, че броят на потребителските заеми се е увеличил с 6.4% годишно през юли - най-мощното нарастване от декември 2006-а досега. Кредитите за бизнеса са се увеличили с 2.6% - най-високият им ръст от началото на 2015-а. Слабото звено в тази оптимистична картина е жилищното кредитиране - одобрените ипотеки за покупка на жилища са паднали с 19% на годишна база през юли.

В късните следобедни часове на 25 август срещу един паунд можеше да се купят 1.32 щ. долара, а срещу едно евро - 85.60 пени. 

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата се запази силен. Средният дневен валутен оборот достигна 2144 млн. евро (4194 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.7% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във