Банкеръ Daily

Пари и пазари

Усещане за интервенции и за нови лихвени минуси

Националната банка на Швейцария (SNB) ще трябва да се потруди доста повече отколкото просто да помпа милиарди на чуждестранните валутни пазари, за да спре възхода на франка до увреждащи икономиката равнища. Последните данни сочат, че швейцарските централни банкери са предприели валутни интервенции след като националната валута достигна най-високата си цена към единната европейска парична единица. Всъщност, за подобен развой на събитията подсказа скокът на депозитите на поискване на SNB през миналата седмица. Количеството кеш на търговските банки в SNB се увеличи с почти 2.8 млрд. франка (най-много за последните повече от две години) - до 586 млрд. франка, според официалната банкова статистика, която икономистите следят особено зорко. Това се случи след като швейцарският франк се изкачи до най-силната си котировка към еврото от 2017-а насам и проби нивото на съпротива от 1.10 франка за едно евро.

Междувременно, все по-голям брой икономисти очакват SNB да понижи основната си лихва. Проучване на агенция "Блумбърг" сочи, че петима от анкетираните 17 анализатори предвиждат лихвена редукция с 25 базови пункта през това тримесечие. "Ю Би Ес груп", "Райфайзен банк интърнешънъл" и "Банк Джей Сафра Саразен" пък са сред институциите, които прогнозират по-нататъшно понижение на лихвите. Това е доста лоша новина за притежателите на прекомерно голям свободен паричен ресурс, защото и в момента банковите депозити в SNB се олихвяват с минус 0.75% - най-ниският лихвен процент в света. Макар че следващото официално съвещание на паричните стратези на SNB е на 19 септември, централната банка би могла да действа по всяко време, в зависимост от "поведението" на франка. Пък и тя обича да поднася изненади и дефакто от 2009-а не променя лихвите на обявените официални сбирки. 

Швейцарската валута се е обезценила с над 4% към единната европейска парична единица през последните три месеца и в обедните часове на 13 август се търгуваше за 1.0877 франка за едно евро. Залозите в полза на швейцарските пари пък са най-високите за последните девет месеца заради изнервените от протестите в Хонконг и от търговското напрежение в глобален план пазари. Както е известно, франкът е сред най-надеждните и уважавани спасителни финансови убежища при кризи от всякакъв характер.

Европейската централна банка вероятно ще предложи нови стимули за стопанството на еврозоната. Което със сигурност ще тласне още по-нагоре швейцарската валута. Президентът на SNB - Томас Йордан, обяви, че има възможности за маневри както по отношение на интервенциите, така на лихвените проценти, ако икономиката на страната се влоши. Всъщност, той е доказвал неведнъж, че е готов на драматични решения при необходимост. Едно от най-ярките е премахването на прага от 1.20 франка за едно евро през януари 2015-а, предизвикало огромни колебания и рязък скок на швейцарската валута към единните европейски пари. Все пак, въпреки очакванията, че SNB ще ореже лихвите, усреднената прогноза от анкетата на "Блумбърг" е, че те ще останат непроменени, поне засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във