Банкеръ Daily

Пари и пазари

Уолстрийт затопли отношението си към паунда

Британската валута е посочена като водещ печеливш залог на 2020-а от Уолстрийт, при условие, че управляващата във Великобритания Консервативна партия спечели изборите през декември и преодолее застоя около BREXIT. Паундът ще поскъпне с почти 8% през идната година - до 1.39 щ. долара - ниво, което не е посещавано през последните 18 месеца, сочи последната прогноза на "Бенк ъф Америка Мерил Линч". Валутните стратези на банката очакват дори пробив на "кота" 1.40 щ. долара за един брит. паунд, ако всички неизвестни около Острова се разчистят. В обедната европейска търговия на 21 ноември котировките се движеха в близост до 1.2940 долара за един паунд.

Английската парична единица е с най-висока печалба спрямо зелените пари през второто полугодие на 2019-а след като търговците загърбиха страховете си от отделянето на Острова от Европейския съюз без сделка. Консерваторите водят в повечето допитвания до електората и се очертават като победители на извънредния вот на 12 декември. Целта на премиера Борис Джонсън е да използва мнозинството си, за да прокара сделката за BREXIT през парламента и да напусне блока на еврото до 31 януари 2020-а.

Паундът е поскъпнал с 5.1% към американския долар от 30 септември насам, следван от новозеландския долар - с 2.6% ръст и еврото и шведската крона - всяка с по 1.5% повишение към долара. С положителни финансови резултати към световния валутен лидер през този период са още датската крона (1.4% ръст), австралийският долар (0.9%) и швейцарският франк (0.6% поскъпване). Спад отчитат японската йена (с 0.3%), канадският долар (с 0.4%) и норвежката крона (с един процент). Данните са на агенция "Блумбърг".

И други едри щатски банки освен "Бенк ъф Америка Мерил Линч" предвиждат подем на английските пари. Сред десетте най-предпочитани от "Моргън Стенли" търговски сделки през 2020-а са покупките на лири стерлинги срещу щатски долари в очакване валутната двойка да стигне до 1.40 щ. долара за един паунд през първото тримесечие. "Джей Пи Моргън Чейз" предвижда 1.33 долара за един паунд до средата на идната година, а "Голдмън Сакс груп" - 1.35 щ. долара през идните месеци, ако консерваторите получат мнозинство в парламента след изборите и придвижат напред сделката за BREXIT.

Английската парична единица не за първи път е фаворит на Уолстрийт. "Бенк ъф Америка Мерил Линч" бе сред няколкото банки в края на 2017-а, които препоръчаха на инвеститорите да купуват лири стерлинги в очакване те да поскъпнат през 2018-а. За съжаление, те тогава загубиха 6% от стойността си към американския долар.

Първият дебат между двамата претенденти за премиерския пост на Острова - Борис Джонсън и опонента му от Лейбъристката партия - Джеръми Корбин, приключи на 19 ноември без ярък победител и с около 2% превес за Джонсън. Два дни по-късно Корбин обяви война на богаташите и призова английския електорат да свали банкерите и милиардерите, "които печелят от манипулираната система". Той огласи предизборен "манифест на надеждата" в реч пред избирателите в Бирмингам и каза, че ще повиши данъците на петте процента най-едри данъкоплатци като  същевременно защити всички останали. Корбин обещава да похарчи около 75 млрд. паунда за период от пет години за социални домове и да инвестира 100 млрд. паунда в Шотландия през идното десетилетие. Претендентът се зарече "да преследва данъчните измамници, лошите шефове и едрите замърсители", обяви 10 паунда минимална надница, повече правомощия за рентиерите, по-силни профсъюзи и глоби на най-големите замърсители, които ще се използват за борба с климатичните промени. Той обеща също да върне на държавата дружествата от сферата на услугите, включително поделението за поддръжка Openrеаch на "Бритиш телеком груп".

Facebook logo
Бъдете с нас и във