Банкеръ Daily

Пари и пазари

Уолстрийт се пита дали Bitcoin може да измести хартиените валути

Смелото решение на Салвадор да приеме Bitcoin като законно платежно средство накара Уолстрийт да гадае за пореден път дали криптовалутата може наистина да замени долара от страта школа.

Някои едри играчи и иновативни компании като "Тесла", "Микро стратеджи" и "Скуеър", вече са дали отговор, съвместявайки Bitcoin в балансите си без да предизвикват по-широка корпоративна революция. В момента в лъчите на прожектора попадат правителствата. 

Република Ел Салвадор, която започна да използва щатския долар като своя валута преди повече от 20 години, през миналата седмица стана първата държава в света, приела законодателство, позволяващо използването на Bitcoin във всякакви транзакции. Целта, според президента Наиб Букеле, е да се реши проблема, че сравнително малко граждани имат банкови сметки и да се намалят разходите по паричните преводи на работещите зад граница салвадорци до техните роднини в страната. 

Доста наблюдатели се питат дали не се задава по-значимо движение: замяна на американския долар - лидера на глобалната търговия и финанси - на национален терен и след това в световен план.

За главния изпълнителен директор на Bitstamp - една от най-дълго съществуващите криптоборси - отговорът е: все още не. Въпреки че много хора са убедени, че криптовалутата ще завладее традиционните кредитори и централните банки. Самата технология може да се използва по-интензивно в задкулисни тестове на финансовите услуги, като например трансграничните парични преводи, но Bitcoin все още е прекалено нестабилна, за да подмени долара, въпреки че може да стане част от валутния микс.

Председателят на Централната банка на Салвадор също заяви в телевизионно интервю, че виртуалната монета няма да измести зелените пари в страната. Доларът е стабилен, особено в сравнение с експлозивните ценови движения на Bitcoin, които могат да се случат след обикновен коментар в "Туитър" на Илон Мъск. А това не е добър избор за национална или глобална валута. Bitcoin поскъпна четворно през миналата година, докато доларовият индекс поевтиня с 5.5% през същия период - сравнително голямо отклонение за зелените пари. От средата на април обаче виртуалната монета загуби почти половината от пазарната си оценка.  

Изследване на "Бенк ъф Америка" показва, че колебанията на Bitcoin са почти четири пъти по-високи от тези на бразилския реал и на турската лира - нито една от които не е модел за устойчивост.

Валутни експерти посочват, че криптовалутата внася допълнителни колебания, което е контрапродуктивно за държавите, търсещи стабилност. И самото съществуване на валутните бордове или на обвръзките на ред парични единици към други е доказателство за желанието за по-голям контрол и ограничаване на инфлацията.  

Това не означава, че и други държави няма да отправят погледи към Салвадор като тест за онова, което може да се случи. С особено внимание ще се следят получателите на средства от близки зад граница, как и дали централните банки вече проучват или изпробват собствени криптовалути.

Ред страни - от Хаити до Гватемала, Южен Судан и Либерия - може би ще са следващите, въвели Bitcoin, предвид зависимостта им от притоците на пари от работещите зад граница техни граждани, високото равнище на бедност и ниското финансово включване на жителите им, прогнозират експерти.

И други стопанства, които, подобно на Салвадор са фиксирали валутите си към зелените пари, също са потенциални кандидати да приемат официално криптомонетата като официално средство за плащания и да намалят зависимостта си от Федералния резерв и от политиката на САЩ.

Най-обещаващ сред тях е Еквадор, който от две десетилетия е с доларизирана икономика. Колумбия и Мексико обаче биха рискували да разрушат местните си парични единици, ако въведат официално Bitcoin, въпреки големите преводи от чужбина на средства за издръжка и интереса към криптовалутите на гражданите им. Анализатори отбелязват, че жителите на много развиващи се пазари са привлечени от виртуалните пари заради капиталовия контрол, нестабилните местни пазари и високите колебания на националните валути. 

Налице са и други, свързани с бизнеса възможности. Салвадорският президент Букеле, например, използва новия закон за Bitcoin като средство за възбуждане на интерес към добиване на дигиталните монети в страната му. Той е наредил на председателя на държавната геотермална електрическа компания да подготви планове за предлагане на по-зелени възможности за копаене на криптовалутата. Или, както обобщават експерти, необходимо е едно малко домино, което може да създаде условия за реална промяна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във