Банкеръ Daily

Пари и пазари

Уолстрийт показва човешкото си лице

Джейн Фрейзър

Акулите от Уолстрийт се надпреварват да покажат по-любезната и по-грижовната си страна след като предизвиканите от пандемията болестни състояния демобилизираха служителите, особено онези с по-кратък стаж. Последна в почина се включи "Ситигруп" след като главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър забрани петъшните видео съвещания и насърчи персонала да ползва отпуски. 

На 21 март шефът на "Голдмън Сакс груп" - Дейвид Салъмън - обеща да положи повече усилия, за да прекрати порочната практика младшите банкери да работят от домовете си в събота. Няколко дни по-рано "Джефрис файненшъл груп" обяви, че ще възнагради по-младите си служители с желаните от тях уреди за фитнес, включително с шосейни велосипеди. 

Най-едрите компании в света се опитват да се адаптират към променените приоритети на работниците си в условията на продължителна пандемична карантина. "Форд мотър" е информирал своя 30-хиляден персонал, че може да продължи да работи дистанционно дори след края на заразата. Други пък държат повече хора да се върнат в офисите, включително и студентите, които специализират при тях през летните ваканции, след като констатират трудности в поддържането на корпоративната култура чрез видеосесии. 

Работата от вкъщи е "много изолираща" - посочва Джеф Блейдс - основател на фирмата BLK Consulting, която съветва компаниите от Уолстрийт. "При това, не само защото човек работи по 100 часа седмично, но и защото не е в екип, нито е заобиколен от колегите си", коментира Блейдс. Той допълва, че стоте работни часове са наистина трудно поносими, но в компанията на приятели те се преглъщат по-лесно.

Госпожа Фрейзър, която през тази година наследи на поста Майкъл Корбат, обяви дебюта на "свободни от екрани петъци" във вътрешна паметна записка, до която се добрали репортери на агенция "Блумбърг". Освен това дамата е определила 28 май за празник на компанията във всичките офиси, наречена "Ден за рестарт на "Сити"". Новият главен изпълнителен директор също насърчава персонала да не присъства на обявени виртуални срещи извън нормалните работни часове отпреди пандемията. 

Акцията е в отговор на презентацията на група анализатори на "Голдмън Сакс" с едногодишен стаж в банката до мениджърите им, показваща, че те работят по 100 часа на седмица и се чувстват дезориентирани физически и психически. (Бел. ред. - banker.bg публикува на 21 март анализа им в статия, озаглавена "Работа от сутрин до здрач и тотално умопомрачение"). Шефът на "Голдмън" отговори с обещание да засили контрола върху изпълнението на т. нар. "съботно правило", което повелява, че младшите банкери не трябва да са в офисите от 19 ч. в петък до 9 ч. в неделя. 

Госпожа Фрейзър, междувременно, каза, че "Ситигруп" претегля бъдещите варианти за работа в дългосрочен план. За нея, много длъжности изискват присъствие в офиса, защото то е важно за конкурентноспособността, взаимодейството и обучението на по-младите кадри. Все пак, "Ситигруп" запазва виртуалния начин на дейност, но в рамките на десет седмици, след като ги беше редуцирала до пет. Мнозинството банкови служители ще имат хибридни роли в бъдеще и ще работят в офисите поне три дни седмично и два дни от домовете си Някои длъжности, включително в банковите клонове и в центровете за данни, не могат да се осъществяват дистанционно, докато други - като банкерите за контакти - са замислени като изцяло дистанционни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във