Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Уолстрийт обърка прогнозите за 2012-а

От предупрежденията на Джон Полсън за колапс на еврозоната до опасенията на Моргън Стенли, че предстои поевтиняване на щатските акции, Уолстрийт все беше лош пророк за миналата година. Полсън, който управлява хеджингови фондове с активи за 19 млрд. щ. долара, предвиждаше разпадане на еврото и заложи срещу дълговите книжа на региона. Анализатори на Моргън Стенли пък предвидиха, че щатският борсов индекс Samp;P 500 ще загуби 7% от пазарната си оценка. Експерти на швейцарската Креди Сюис груп предвещаха големи колебания в цените на акциите. Нищо подобно обаче не се случи. Единствено главният изпълнителен директор на Голдмън Сакс груп - Лойд Бланкфейн, се оказа прав с обобщението си, че истинският риск е бил прекаленият песимизъм.


Очевидно дори най-големите банки и най-успелите инвеститори не успяха да предвидят до каква степен правителствените акции и безпрецедентните стимули на най-големите световни централни банки ще повлияят на пазарите. Samp;P 500 спечели 16%, включително с дивидентите. Индексът на борсата за опции в Чикаго (CBOE), който отчита размаха на пазарните колебания, падна с 23 процента. Инвеститорите в гръцки дълг получиха 78% възвръщаемост. А доходността на щатските ДЦК достигна 2.2% след като легендарният Уорън Бъфет ги определи като опасни.


Пазарната оценка на световните борсови индекси се е увеличила с около 6.5 трлн. щ. долара през 2012-а, след като индексът MSCI All-Country World Indexдонесе на инвеститорите 17% доход, включително и дивиденти. Глобалният индекс на правителствения дълг, изчисляван от Бенк ъф Америка Мерил Линч, пък достигна 4.5% възвръщаемост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във