Банкеръ Daily

Пари и пазари

Уолстрийт ближе рани, доларът пасува

Фондовите борси постепенно се възстановяват от една от най-черните си седмица от началото на годината, в която организирани чрез социалните мрежи тълпи се опълчиха на едрите спекуланти - битка, довела до загуби на милиарди долари и до бесни пазарни колебания. 

Милиони обикновени хора, лишени от социални и физически контакти и от средства за съществуване, се хвърлиха на пазарите през миналата година без практически опит и атакуваха привилегированата общност, доминирана от едри мениджъри на активи, пенсионни и хеджингови фондове. Професионалните анализатори и инвеститори наричат презрително тези дребни търговци на краткосрочни сделки "безсмислени пари". Или поне така беше допреди два дни. Защото новата генерация се оказа съвсем различна: координира действията си чрез социални форуми като Reddit и използва високоинтелигентни търговски стратегии, запазена марка на утвърдените фондове. А мощният подем, който тези дребни играчи оркестрираха на акциите на невзрачния търговец на игрални конзоли и видеоигри GameStop чрез канала wallstreetbets на Reddit, привлече милиони привърженици, шокира Уолстрийт, хвърли ръкавица на регулаторите и повдигна въпроса какви ли още изненади могат да предложат пазарите.  

В резултат на настървението на пришълците дребната фирма GameStock, чиято пазарна капитализация бе едва 5 млрд. долара в началото на седмицата, се превърна в най-мощния член на борсовия индекс Russell 2000 след като на 28 януари оценката й изскочи до 33.7 млрд. долара.

И се случиха и други чудеса. 

Онлайн брокерът Robinhood, който бе в центъра на безумната търговия на акциите на GameStop и на други сходни "горещи" фирмени книжа и срeд чийто основатели е и българинът Владимир Тенев, се втурна да защити финансовата си позиция и публична репутация. Компанията набави "на пожар" 1 млрд. долара от инвеститори и няколко стотици милиони долари чрез кредитни линии от банки начело с "Джей Пи Моргън Чейз" и с участието на "Голдмън Сакс", "Моргън Стенли", "Барклейз" и "Уелс Фарго". Спешното финансиране се наложи след като Robinhood ограничи търговията на акциите на фирмите с най-рязък скок през последната седмица и закри без уведомление сметките на множество клиенти.

Ощетените отвърнаха на удара. Потребителите на Reddit, чийто брой надхвърли 4 млн. души след като случващото се и се превърнаха в национална сензация, обвиниха брокера в пазарна манипулация, внесоха колективни граждански искове и призоваха администрацията на Джо Байдън и шефа на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - да вземат отношение. Сенатът обаще да разпореди изслушване по екшъна, а други законодатели порицаха посредниците за отказания достъп до платформите.

Жертви на организираните тълпи от аматьори са оказаха два легендарни фигури от света на хеджинговите фондове - Стийв К оен и Дан Съндхейм.

Фондът на Коен - Point72 Asset Management - загуби между 10 и 15 процента от пазарната си оценка от началото на януари, а D1 Capital Partners на Съндхейм (с управлявани активи за около 20 млрд. долара в началото на годината) - около 20 процента. Melvin Capital пък олекна с 30% и бе принуден да иска парична помощ от колегите си (2 млрд. долара от собственика на Citadel Securities - Кен Грифин, и 750 млн. долара от бившия си шеф Коен). 

Междувременно се разбра, че Илон Мъск също има пръст, макар и индиректно, в борсовото безумие.

Забелязал рязкото поскъпване на книжата на GameStop на 26 януари, той написал в профила си в "Туитър" - "ударът на Game" с препратка към Reddit. Което неговите 44 милиона последователи възприели като призив да се включат в атаката. Ексцентричният Мъск има отколешна разправия със спекуантите, продаващи "на зелено" фирмени акции, които едва не докарали до фалит и неговата "Тесла" през 2018-а.  

Стийвън Коен пък се оплака на 30 януари, че той и семейството му получават заплахи и затова закрива профила си в "Туитър".

Ден по-рано Андрю Лефт от Citron Capital съобщи, че е бил заплашван заради залозите си срещу GameStop и повече няма да публикува анализи за къси продажби. Фирмата предлага тази услуга от 20 години, а на 27 януари призан, че е закрила позициите си в GameStop на цена 90 долара за акции и загуба от 100 процента.

Милиардерът Рей Далио - основател на хеджинговия фонд Bridgewater Associates - споделя, че сагата е поредния знак за растящата нетърпимост сред хората с противоположни възгледи, която разделя американците.

В интервю за "Ушингтън поуст" Далио посочва, че всеобщото раздразнение, граничещо с омраза, вече е обхванало всички аспекти на страната и че желанието на хората да се наранят един друг е плашещо. Милиардерът обаче признава, че тези нови търговци му напомнят за годините, когато той е започнал да търгува в много ранна възраст и е искал да прави всичко по свой начин и да отстранява конкурентите от пътя си. 

В тази несигурна обстановка зелените пари са се укротили на 1.2136 щ. долара за едно евро.

Валутни анализатори предупреждават, че в момента е крайно нездравословно да се "скъсява" долара и то не само заради потребителите на Reddit, които преследват "късите продажби". Въпреки че на валутния пазар един от най-масовите консенсуси беше за по-нататъшно поевтиняване на американската валута, това засега не се случва. Индексът на агенция "Блумбърг", който следи цената на зелените пари към кошница от основните им конкуренти, е с 0.9% по-скъп към 31 януари отколкото в края на 2020-а, но все пак остава с 13% по-евтин от върховата си цена през март миналата година.   

Според експертите, една от причините за неуспелия крах на американските пари е, че щатското стопанство ще нараства по-бързо от останалите световни играчи за известен период от време и в резултат щатските лихви ще се придвижат нагоре. И, което е по-важно, ръстът на реалните лихвени проценти, при които е отчетена инфлацията, ще помага на долара да поскъпва спрямо основните си валутни съперници. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във