Банкеръ Daily

Пари и пазари

Unilеver финализира сделката за великотърновската сладоледена компания, сумата е осемцифрена

Стана факт една от най-крупните сделки с фирма от Великотърновския регион за последните години. Компанията UNILЕVER финализира покупката на местната "Сладоледена фабрика" , която прави известните сладоледи Denny, както и здравословни протеинови барове, разбра в. „Борба“. Независимо че цената на сделката не е оповестена, запознати разкриват, че става дума за солидна осемцифрена сума в евро. Досегашният шеф и основател на една от най-проспериращите компании – предприемачът Цветан Цветанов, става управляващ директор на досегашната си фирма. „Борба“ информира за преговорите по сделката още преди половин година, но до финализирането й се чакаше и становище на Комисията за защита на конкуренцията, което вече е факт. Това е втората по мащаби сделка за великотърновско предприятие след тази за сладкарската „Престиж“, която бе продадена преди няколко години за почти 50 млн. евро.

„Сладоледена фабрика“ е основана през 1993 г. от предприемачите Цветан Цветанов и Румен Данчев. Компанията има над 100 служители и годишни приходи от 6,2 млн. евро за 2017 г. Разположената във Велико Търново „Сладоледена фабрика“ ООД има производствена база и мрежа за дистрибуция в страната. Самият Цветанов бе кандидат за кмет на Велико Търново преди години, а неотдавна построи нов цех в промишлената зона на Дебелец, с което комасира основното си производство, базирано в близост до бившия радиозавод.

Българското поделение за сладоледи на UNILEVER И сладоледи DENNY ще оперират заедно в бъдеще. В момента този бранд сладоледи държи почти 20 на сто пазарен дял у нас. „Сладоледена фабрика“ ООД произвежда и разпространява сладолед под марките Denny, Cornet, Cremona и Favorit, както и в много ограничена степен замразени зеленчуци.

Дъщерното й дружество „Слимфууд“ ЕООД произвежда сладолед, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, диетични продукти и заместители на млечни продукти. Unilever е международна корпорация от британско-нидерландски произход. Има две майчински компании – Unilever NV в Ротердам и Unilever PLC в Лондон. Оборотът й за последната година възлиза на над 55 млрд. евро. В групата на „Юнилевър“ работят повече от 180 000 души. Сред по-известните марки на корпорацията са Lipton, Rexona, Dove, Omo, Knorr, Domestos, Cif, Rama, Becel, Flora и ALGIDA.

Facebook logo
Бъдете с нас и във