Банкеръ Daily

Пари и пазари

Унгарски инвеститори проучват възможностите за бизнес в Индустриалния парк в Шумен

Посланикът на Унгария г-жа Текла Харангозо (вляво) разговаря с кмета на Шумен Любомир Христов по икономически и социални теми, както и относно мерките, които се вземат за решаване на демографските проблеми в двете страни.

Днес извънредния и пълномощен посланик на Унгария г-жа Текла Харангозо посети Шумен, съобщиха от общинската пресслужба. Дългогодишна е традицията представители на дипломатическата мисия у нас да посещават града в навечерието на националния празник на Унгария - 15 март.

Посланик Текла Харангозо разговаря с кмета на града Любомир Христов, като двамата са коментирали икономически и социални теми, мерките, които се вземат за решаване на демографските проблеми в двете страни, както и създаването на по-добри условия за реализация на младите хора в България и Унгария. Сред обсъжданите теми са били и съвместни културни проекти по повод 19 октомври - Деня на българо-унгарското приятелство.

"Унгарските инвеститори имат интерес към България. Нашият колега, който се занимава с икономически въпроси, постоянно изпраща в Унгария информация за възможностите за инвестиции тук, в Шумен. Надяваме се скоро да има и конкретни резултати", отбелязала е посланик Харангозо на брифинг в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". В навечерието на националния празник на Унгария бе открита и изложба, която разказва за унгарската революция и борбата за независимост на унгарския народ.

По-рано са поднесени венци пред паметника на Лайош Кошут в центъра на града, а г-жа Текла Харангозо е изразила благодарност за това, че Шумен пази спомена за унгарските революционери. Някога Кошут и неговите сподвижници са получили топъл прием тук. И днес в Шумен си спомнят за тях и почитат паметта им. Това пък допринася много за укрепване на връзките между двата народа. Текла Харангозо е положила венци и на мемориалните плочи на входа на къщата-музей "Лайош Кошут".

През миналата година Община Шумен получи поредното признание за усилията на местната власт да създаде по-добри условия за развитие на бизнеса. Отличието бе връчено по време на  годишните награди Ваlkаn Вuѕіnеѕѕ Аwаrdѕ 2019. Πpизoвoтo мяcтo e в ĸaтeгopиятa "Гoлямa oбщинa c пpинoc ĸъм paзвитиeтo нa бизнeca в peгиoнa".

В продължение на три години общинстите власти полагат усилия за икономическото развитие на града и за създаване на по-сигурна среда за бизнеса. Шумен става все по-привлекателен за инвеститорите. Само през миналата година са били сключени 10 предварителни и окончателни договори за закупуване на нови терени в Индустриалния парк. Към момента там има вече 17 компании. "Амбицията ни е да изградим индустриално-търговски и логистичен център край града, като в този проект общината е партньор на частно дружество. Ползите обаче са за цялото общество - имаме готовност да посрещаме нови инвеститори и да се справим с безработицата", отбелязва заместник-кметът Росица Антонова.

Това е второ отличие за Община Шумен в тази област. В началото на миналата година кметът Любомир Христов получи наградата за община с най-много инвестиции през 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във