Банкеръ Weekly

Пари и пазари

УНГАРСКИ ФОНДОВЕ СЕ ЦЕЛЯТ В КОМПЕНСАТОРКИТЕ НИ

Основният проблем, който вълнува собствениците на компенсаторки и търговците с тези платежни инструменти, продължава да бъде: Кога ще спрат транзакциите с тях? Запознати с делата на икономическия екип на царското движение твърдят, че все още няма ясна концепция какво точно ще се прави с книжата. Предстои да се сформира работна група най-вероятно начело със заместник-министъра на икономиката Калоян Нинов, която ще се занимава с проблема. Със сигурност в тази комисия ще влязат представители на брокерската общност, а може би и български бизнесмени, живеещи в чужбина. Надеждите да участват в процеса изявиха и членовете на Сдружението на собствениците на компенсаторни записи.
Някои от първоначалните идеи на хора от екипа обаче отсега смущават съня на мнозина. Твърди се например, че има планове да се предлагат държавни акции от големи предприятия на борсата на два отделни сегмента - срещу пари и срещу записи, като цената на компенсаторките се редуцира спрямо пазарната им стойност. При такава схема никой няма да има интерес да приватизира срещу бонове, смята Любомир Леков от ЮНИОНБАНК. Защо му е на потенциалния кандидат първо да купи компенсаторни книжа, а след това с тях да плати за акции, като може да се издължи за сделката направо в брой. Според слуховете, които напоследък се разпространяват, унгарските инвестиционни фондове вече се готвели да се включат в приватизацията срещу записи. За да се случи това, наистина обаче трябва да са налице различни условия.
Още не е ясно при какво съотношение ще се обединят различните видове компенсаторки. Засега надделява мнението, че стойността на селските бонове трябва да се дисконтира спрямо записите. Надали обаче скоро ще се намери разрешение и на този проблем. Това ще отложи още възобновяването на търговията с тези книжа, което повечето играчи смятат за необходимо и неизбежно. Нищо чудно сделките да се замразят чак по Коледа, смятат анализатори на пазара. През този месец са започнали и разговори между представители на икономическото министерство, фондовата борса и Централния депозитар за възможностите да се създаде единен регистър на компенсаторките. Както в. БАНКЕРЪ писа нееднократно, вижданията на сега управляващите са, че регистърът трябва да направи именно ръководената от Апостол Апостолов институция.
През седмицата цената на записите остана на досегашните си нива от 19-20 лв. за 100 лв. номинал. На пазара те се търсят, но не много. Очаква се интересът към тях да се увеличи, след като се подпишат подготвяните от седмица насам договори за приватизацията на две мини с избрани ексклузивни купувачи. Те ще трябва да платят 24 млн. лв. от сумата на сделките в записи. Освен това този четвъртък бе избран купувач и за още една мина - Чукурово, край село Габер. Бъдещият й собственик е консорциум, включващ фирмите Ел Ем импекс, Елшица 99 и Видекс. Според представената от него оферта, цената по сделката за мината е 11.1 млн. лв., от които 90% ще се плати в компенсаторки. Евентуалното сключване на договора за Чукурово ще повиши допълнително търсенето на лучниковки и вероятно ще повиши цената им заради традиционното за лятото слабо предлагане на тези инструменти. Така че очакванията са котировките на компенсаторките леко да се повишат през следващите няколко седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във