Банкеръ Daily

Пари и пазари

Унгарски енергиен гигант придоби близо 10% дял от нефтени находища в Азербайджан

Унгарската енергийна компания MOL Plc. придоби от Chevron Global 9,57% дял в нефтените находища Азери-Чираг-Гюнешли в Азербайджан и 8,9% дял от газопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, съобщи компанията днес, цитирана от Ройтерс.

Базираната в Будапеща компания плати сумата от 1,57 милиарда долара за двата дяла общо, за да се превърне в третия по големина партньор в нефтодобивната област Азери-Чираг-Гюнешли, базирана в Каспийско море. „Тази основна трансакция в размер на 1,57 милиарда долара е важен момент в изграждането на международното ни портфолио в областта на иновациите, в един от основните ни региони - ОНД, където ще се обединим с партньори от световна класа. След приключването на сделката около половината от производството ни ще дойде извън региона на Централна и Източна Европа“, подчерта главният изпълнителен директор на MOL Group Золт Хернади.

„Това, което ни дава тази сделка, е дълголетие и стабилност“, каза изпълнителният вицепрезидент на MOL Берислав Гасо. "Компанията ще продължи да търси придобивания, но засега не бърза. Всички по-нататъшни стъпки няма да бъдат толкова големи", посочи още Гасо.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във