Банкеръ Weekly

Пари и пазари

УНГАРИЯ НА ПРАГА НА ТУРСКАТА КРИЗА

Малко държави пострадаха толкова тежко, колкото Унгария от сътресенията през последния месец, довели до рязък спад на котировките на ценните книжа на развиващите се пазари. Индексът на фондовата борса в Будапеща е загубил 26% от постигнатия максимум през май и е поевтинял с 9.5% на годишна база. Във Варшава пък (най-големия пазар на Централна Европа) борсовият индекс WIG е с 20% по-нисък от върховата си стойност в началото на май, но в годишен разрез не е променил оценката си.
Причините за унгарските неволи са две - световният борсов спад и вътрешни фактори. Страната има спираловидно покачващ се бюджетен дефицит, който заплашва да достигне 9.5% от БВП и, подобно на Турция - огромен дефицит по текущата сметка, клонящ към 9% от БВП.
В края на миналата седмица унгарският премиер Ференц Дюрчани обяви пакет от аскетични мерки за ограничаване на тазгодишния дефицит до 8% от БВП и редуцирането му на 3% до 2008-а. Дюрчани обеща и дългосрочни реформи на правителствените услуги и на държавната администрация. И макар че анализаторите отчитат началото на битката с дефицита, пакетът разочарова пазарите. Първо, защото над 60% от планираните икономии ще дойдат от по-високи данъци. И второ - заради липсата на подробна информация за областите, където реално ще се орежат разходите. Предвижданията са, че пакетът ще навреди и на растежа, тъй като разчита основно на данъчния ръст. Облагането на корпоративните печалби ще се увеличи от сегашните 16 на 20%, а отчисленията на работодателите за здравни осигуровки ще се повишат от 4 на 6% от брутната заплата. От скока на най-ниските ставки на ДДС (от 15 на 20%) ще пострада и потреблението на домакинствата, което ще се свие допълнително от заложеното чувствително намаление на субсидиите за газ, електроенергия и медицински услуги.
Кабинетът прогнозира на 11 юни, че растежът ще се забави с 2% през 2007-а. БВП на Унгария се увеличи с 4.5% през миналата и се очаква да постигне същия ръст и през тази година.
Независимо от всички вълнения дългосрочните инвеститори не дават признаци за оттегляне от унгарския пазар на държавни облигации, въпреки че доходността им се е увеличила с 50 базови точки през последните две седмици. По оценка на експерти от Бенк ъф Америка единствено краткосрочните играчи и потребителите на кредити за спекулативна борсова търговия са решили да намалят вложенията си в страната, а реалните пари не се изтеглят. Най-болезнено за Унгария ще е евентуалното бягство на инвестиралите в облигации, а не продажбата на акции, защото малкият обем на пазара с обща капитализация от едва 26 млрд. евро ограничава влиянието върху форинта.
Някои анализатори смятат, че в Унгария съществува опасност от криза, която преживя Турция през миналата седмица. Други обаче твърдят, че балканската държава е в много по-разклатено положение, що се касае до обслужването на дълга и на дълговите инструменти. А и при всичките пропуски Унгария може да разчита на огромен буфер като член на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във