Банкеръ Daily

Пари и пазари

Унгария и Словакия са платили петролния транзит на Украйна

Спрените руски петролни потоци за Централна Европа трябва да бъдат възобновени след като унгарската група от рафинерии "МОЛ" е платила на Украйна дължимите транзитни такси за пренос на горивото през нейната територия, съобщиха официални правителствени представители. Така бе намерено временно решение на последните трусове в руските енергийни доставки.

Руската държавна информационна агенция РИА твърди, че руският мрежови оператор "Транснефт" планира да поднови подаването на черно злато по южната отсечка на петролопровода "Дружба" в 16 ч. московско време на 10 август. Ден по-рано - на 9 август - "Транснефт" обяви, че петролните потоци са били спрени за части от Централна Европа от 4 август, защото западните санкции са възпрепятствали преводите на таксите за транзита на горивото от Москва за Киев. Това прекратяване на петролните доставки качи цените на суровината, които и без това се повишиха успоредно с котировките на другите енергийни източници след руската инвазия в Украйна, създала сериозни опасения за недостиг на енергия, особено на Стария континент.     

След новината за очакваното подновяване на петролните потоци по южната част на "Дружба", преминаваща през територията на Украйна до Унгария, Словакия и Чешката република, котировките на черното злато отново се понижиха, за което помогнаха и очакванията за по-слабо търсене на суровината.  

Централноевропейските държави, особено Унгария, са особено зависими от руските енергийни източници и Будапеща критикува нееднократно Европейския съюз заради наложените санкции на Кремъл. Това е принудило унгарската рафинерия "МОЛ" да преведе транзитните такси на Киев, за да осигури "бързо решение" на проблема. В официално изявление компанията посочва, че спирането на подаването е станало "в резултат на технически усложнения на банковия фронт". Словашкото поделение на "МОЛ" също е направило плащане към Украйна, за да позволи възобновяване на доставките за Словакия, съобщава "Словнафт".

Словашкият министър на икономиката Ричард Сулик е обяснил на пресконференция за медиите, че преводът на "Словнафт" е решил транзитния проблем за август след като западните банки са отказали да обработят плащането, което е направил руският оператор "Транснефт" на 22 юли. Сулик е казал още, че украинците са обещали да подновят преноса през южната отсечка на "Дружба" по-късно на 10 август, ако получат дължимата сума. Министърът не вижда никакъв политически контекст зад спрените петролни потоци, защото просто става въпрос за технически пробив или погрешна оценка, което се случва. Сулик е бил учуден от проблема, защото Словакия е останала с впечатлението, че вносът на руски петрол е разрешен в рамките на санкциите на ЕС срещу Русия и плащанията на транзитните такси - също. Правителстото на страната разнищва случая.

Засега чешката рафинерия "Унипетрол" отказва коментар по темата, поради което не е ясно дали петролните потоци за Чешката република също ще бъдат възобновени. 

Новината за очакваното подновяване на петролните доставки за Унгария стабилиза форинта, който е най-губещата централноевропейска валута, до 397.30 за едно евро от най-слабата за последната седмица котировка от 401.35 за едно евро. Акциите на "МОЛ" поскъпнаха с 3.4% след като ден по-рано загубиха 5% от пазарната си оценка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във