Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Унгария да отмени дискриминационните данъци

Европейската комисия е настояла пред Будапеща да промени данъците на секторите за търговия на дребно и телекомуникации, които били насочени срещу чуждестранните компании. Официалното искане за корекциите комисията е отправила на 21 ноември, в специално изявление на интернет страницата си. Според Брюксел данъците са дискриминационни. Унгарският кабинет обаче не е съгласен с тези оценки и ще замени спорните специални налози с други, които да гарантират изпълнението на бюджета. ЕК е дала срок от два месеца за осъществяване на промените. Ако срокът не бъде спазен, тя може да сезира за казуса Европейския съд.


Унгария рискува да загуби европейските средства за развитие, ако не намали бюджетния си дефицит под заложения в Пакта за стабилност и растеж лимит от 3% от БВП. Това накара Будапеща да обложи през 2010-а с извънредни данъци банките, дребните търговци, енергийните компании и доставчиците на телекомуникационни услуги, за да напълни хазната. Мналия месец правителството на премиера Виктор Орбан се отказа от обещанието да намали наполовина банковия налог през 2013-а и реши да го остави за постоянно на същото равнище.


Неортодоксалният подход на Орбан за намаляване на бюджетния дефицит и на публичния дълг е предмет на множество спорове с различни световни институции. Някои от мерките, като национализацията на активите на частните пенсионни фондове и специалните данъци, вече бяха оспорени от МВФ и Европейския съюз по време на преговорите им с Будапеща за финансова помощ.


Данъците не нарушават правната уредба на ЕС и не са дискриминационни, защото чуждестранните компании работят на територията на унгарското стопанство, пише в отговор чрез електронната поща унгарското министерство на икономиката. Кабинетът бил решил да отмени специалните налози върху различни стопански сектори, включително и телекомуникациите и дребните търговски вериги от следващата година още преди ЕК да поиска промените, се твърди в друго писмо на ведомството. Като част от реорганизацията на данъчната система правителството реши да въведе данъци, които да направят публичните финанси предвидими в дългосрочен план и също да отговарят на концепцията за прехвърляне на данъчната тежест от доходите към по-високо облагане на потреблението, търговията и бизнеса, оповести Министерството на икономиката.


Унгарският форинт е най-печелившата световна валута през тази година с 12.2% ръст към еврото. Най-голям принос за това имат мерките за увеличаване на ликвидността в страните с развита икономика. Помагат и очакванията Будапеща да подпише споразумение за кредитен пакет с МВФ. Преговорите започнаха миналата година и се очаква да отбележат напредък през декември, след като бъде одобрен бюджетът на Унгария за 2013-а, информира на 20 ноември Михали Варга - главен преговарящ от страна на кабинета.


Правителството одобри пакет от мерки миналата седмица, за да премахне разликата между официалните очаквания за дефицит в размер на 2.7% от БВП през следващата година и прогнозираните от ЕС 2.9 процента. В програмата са включени нови ставки на корпоративните данъци и инфраструктурен налог на кабелите. Целта на Будапеща е да убеди ЕС да отмени през 2013-а процедурата за наднормен дефицит срещу Унгария, която е валидна от присъединяването на страната към общността през 2004-а.


nbsp;


У нас
междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Средният валутен оборот достигна 2638 млн. евро (5160 млн. лева). Сделките в щатски долари имат едва 0.7% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във