Банкеръ Daily

Пари и пазари

Унгарецът Ласло Биро дава на света съвременната химикалка

На днешния ден можем да си спомнем за унгарския журналист и изобретател Ласло Биро (Bíró László József). Той е роден в Будапеща преди 120 години, а през 1985-а е напуснал този свят.  Ласло Биро е автор на повече от 20 изобретения. Само малка част от тях са приложени на практика, но много от тях влияят върху работата на други изобретатели.

Негова е заслугата за изобретяването на съвременните химикалки през 1938 година. Той забелязва, че мастилото, използвано за печатане на вестници, изсъхва бързо, и решава да направи писалка, използваща подобно мастило. Оказва се, че то е твърде вискозно и не може да се използва с обикновените писалки, след което Биро започва да експериментира, докато стига до съвременната конструкция на химикалката. Заедно с брат си Георги, който е химик, сложил на писалката сачма, която пропускала печатарското мастило при въртенето си.

Двамата братя патентовали изобретението в Унгария през 1938 година. По-късно обаче им се наложило да  емигрират в далечна Аржентина през 1940 г., за да се спасят от нацистите. Там те патентовали химикалката отново през 1943 година.

През 1945 г. Биро продал лиценза на французина Марсел Бик, който през петдесетте години на миналия век започнал серийното производство на химикалки. Французинът направил някои промени по конструкцията на химикалката. Това пък помогнало да се редуцира цената и направили химикалките достъпни за масова употреба. Марсел Бик патентова своя модел в САЩ и там основавал компанията BiC. И днес тя е един от най-големите производители и търговци на химикалки.

Любопитен факт е, че думата "biro" все още се нарича химикалка в Обединеното кралство (Great Britain), Австралия (Australia) и Нова Зеландия (New Zealand).

В знак на почит към Ласло Биро аржентинците, които наричат химикалката birome, празнуват Деня на изобретателя на 29 септември - рождения ден на Ласло Биро.

Мастилото, използвано в химикалката, омокря топчето под действието на собствената си тежест. Затова при поставянето на химикалката нагоре с топчето, тя спира да пише. Поради тази причина обикновената химикалка не може да се използва при липсата на гравитация, както е при космическите полети. Поради това е разработена така наречената Космическа писалка, която използва допълнителен натиск от газов патрон.

Космическата писалка е разработена през 1965 година. Американецът Пол Фишер, без да бъде финансиран от НАСА, разработва с помощта на австрийския изобретател Фридрих Шехтер  и патентова самостоятелно през 1965 г. т.нар. антигравитационна писалка. Компанията Fisher Space Pen Co. е основана от предприемача Пол Фишер в Болдър сити, щат Невада. Моделът AG7 e предложен за изпитания на НАСА. След двегодишни изпитания НАСА я поръчва и използва първо в Apollo 7. Междувременно се появяват подобни по параметри и характеристики писалки и от други производители.

През 1969 г. и СССР поръчва 100 броя и 1000 пълнителя за своята космическа програма. Средната стойност на една писалка за проекта Apollo е възлизала на 6 долара.

Космонавтите и на САЩ, и на Русия използват тази писалка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във