Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Умерен оптимизъм властва на пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

По-добрите от очакваното  финансови резултати на компаниите от нефтопреработвателната промишленост и от сферата на  високите технологии, които бяха съобщени, дадоха повод за оптимизъм на пазарите. Няколкото  нерешени вътрешни и международни проблеми на САЩ, които занимават света вече месеци, обаче продължават да тегнат като воденичен камък и да възпират прекаления оптимизъм, да го превръщат в  умерен.

Във вторник президентът на САЩ произнесе реч, в която наблегна колко много работа е  свършена.  Той беше уверен в твърдението  си, че родината му е една много по-благоденстваща нация. Което не променя факта, че  на вътрешнополитическата сцена той продължава да понася сериозни загуби. Настояването му за финансиране на стената с Мексико не намери решение, въпреки че той възстанови работата на правителството. Все още няма яснота и докъде ще продължи  подетата от него търговска война с Китай. Той скочи в тази битка с плам и настървение, с идеята за бърза победа. Поднебесната империя обаче подходи със спокойствие и хладнокръвие. Поради което вече  година  краен победител   не е излъчен. В същото  време целта й - намаляване на дефицита на САЩ, все още не е "поразена". Дали пък най-накрая Си Дзинпин няма да постигне своето и САЩ да продължават да играят ролята на догонващия?

Всичко това са фактори, които повлияха  пазарът през изминалата седмица да е  твърде бурен, със силно променливо настроение и с големи движения на цените. Купувачите взимаха превес в един ден, но на другият го губеха, после се случваше  обратното. В крайна сметка купувачите на по-рискови и по-доходоносни активи надделяха и с това бе ознаменувана поредната победа на алчността за по-големи печалби над страха от загуби. 

Корпоративните книжа, търгувани на пода на щатските борси, поскъпнаха най-много. Ето защо Down Jones Industrial Average се покачи с 3.4% в рамките на последната една седмица. Немският индекс DAX и японският NIKKEI също  се покачиха, но с по-умерените 1.5 процента. С толкова се увеличи и Hang Seng на Хонконг.

Държавните десетгодишни облигационни емисии на далечна Бразилия и Аржентина увеличиха цената си с по 1 долар. С толкова поскъпнаха и книжата  на Турция, а румънските - с 1 евро. Доходността им се понижи с по 10 базисни точки до съответно 6.5 и 2.8% на годишна база.

Българските  еврооблигационни емисии, търгувани на международните финансови пазари, продължиха своя победен марш. И през тази седмица се наблюдаваше изявен интерес на инвеститори и дилъри към най-дългосрочната ни емисия, тази с падеж 2035 година. Цената й се покачи с 1.4 евро за последните пет работни дни, а като доходността й се понижи с 9 базисни пункта до 2.36% на годишна база. С по 70 цента увеличиха цената си книжата ни с падежи 2028-а  и 2027 г., като доходността им, която е в обратнопропорционална зависимост спрямо цената, се понижи с по 8 базисни точки до съответно 1.24 и 0.97% на годишна база. По-краткосрочната емисия с падеж 2024 г. също увеличи стойността си, но с 40 цента, а доходността й се понижи с 8 базисни точки до 0.26% годишно.  Цената на най краткосрочните ни емисии - тези с падежи 2023 г. и 2022 г., се повиши минимално с по 2 цента, а доходността им потъна с по 2 базисни точки до съответно 0.03% и минус 0.06% на годишна база.

Над 1.1 млрд. лв. ще бъде излишъкът в държавният бюджет, при това само в рамките на първия  месец на годината. Случайно или не, в емисионната политика на Министерството  на финансите за цялата 2019 г. е залегнало, че може да бъде поет нов държавен дълг, разбирай пускане в обаъщение на държавни ценни книжа, до 1 млрд.  лева. Явно това няма да се случи, защото се отчитат излишъци вместо дефицити и това ще бъде втората поредна година, през която няма да има нито една нова емисия ДЦК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във