Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Умерен оптимизъм раздвижи цените на акциите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Настроенията в инвестиционните среди и през изминалата седмица си останаха "игриви" ,а  голяма част от борсовите индекси "удариха" поредни исторически рекорди. Известно отрезвяващо въздействие имаше сериозната корекция в цената на лекият суров петрол, която експресно "се смъкна" от почти 60 щ.д. в понеделник  под 56 щ.д. в средата на седмицата. Освен "черното злато", друг възпиращ момент за крайната еуфория, обзела капиталовите средища беше поредната заплаха на  американският президент Доналд Тръмп да  въведе  мита върху вноса  на германски автомобили в САЩ. Сякаш предишните две тенденции не бяха достатъчни за увеличаване силата на "мечите нагласи", та от Китай дойде и новината за бум на смъртоносен вирус, назован "корона вирус". Типично в свой стил, китайските власти взеха решителни  мерки за ограничаване на заразата, която реално заплашва да се превърне в епидемия, тъй като с лекота се предава между хора.

На "БФБ-София" също цареше умерен оптимизъм. Най-представителният български борсов индекс SOFIX "гравитираше" около наскоро овладяните  нива  в близост до 585 пункта. В подкрепа на "лакмуса" се явиха отново акциите на Доверие обединен холдинг, които подновиха възходящият си "марш" и на моменти успяха да "ударят" предишния си рекорд от 5.90 лв. за дял.

"Силно рамо" на SOFIX дадоха и акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Кредитната институция  побърза  да информира  инвестиционната общност, че нетната печалба на трезора за изминалата година се очаква да е в размер на около 130 млн. лв., и предстои тя да  бъде включена в капитала й. От ПИБ се "похвалиха", и че печалбата за миналата година преди обезценка и данъци достига 261.6 млн. лв., като отбелязва годишен ръст от 11.4%, както и, че активите на банката вече надминават крупните 10 млрд. лв. на неконсолидирана база след отбелязаният годишен ръст от 8.9% спрямо 2018-а. На този позитивен фон акциите на "синият чип" увеличиха стойността си за седмица с около 8% до нивата над 3.42 лв. за дял.

Месечни данни за своята дейност поднесе и М+С Хидравлик. Дружеството обявя продажби за декември миналата година  в размер на 5.96 млн. лв. и с натрупване в размер на 109 млн. лева. Производителят на хидравлични елементи и системи очаква през тази година  приблизително да запази нивата на продажбите от 2019-а, или около 106 млн. лева. Книжата на М+С Хидравлик получиха подкрепа от новината, която се оказа приятна изненада за инвеститорите и акциите на дружеството поскъпнаха с близо 5% до около 6.30-6.35 лв. за брой.

Има вече и повече яснота  около  предлагането на до 30% от акциите на Телелинк Бизнес Сървисис Груп на "БФБ-София". Дружеството ще предложи пакета на два транша в промеждутък от осем месеца, като първите транзакции ще се случат от 27 януари, когато ще се предложат 14% от акциите, или до 1 750 000 акции в продължение на пет работни дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във