Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Умерен оптимизъм на пазара на петрол

Най-важната суровина,с която работи  глобалната икономика е в сериозна опасност. Петролните котировки потънаха - от близо 50 до 20 щ. долара за барел само в рамките на 11 дни през март, когато коронавирусът се разпространяваше с тревожна скорост по света и поразените държави замразяваха цели индустриални сектори, пресушавайки търсенето на петролни продукти - от бензин до самолетно гориво.

Положението се влоши през април : потреблението на черно злато падна с една трета, светът навлезе в рецесия и хранилищата за суровината се препълниха. След което се случи немислимото - цените на суровия петрол от  сорт WTI паднаха за първи път в историята под нулата в следобедната търговия на 20 април. Паникьосаните търговци свалиха в рамките само на 20 минути котировките до минус 40.32 щ. долара за барел, а пазарната сесия на контрактите WTI с доставка през май приключи на минус 37.63 долара за барел. 

Месец май донесе известно облекчение: пандемията започна леко да отстъпва, а транспортният трафик - да се възстановява. Същевременно, Саудитска Арабия, ОПЕК и партньорите им орязаха чувствително добива на суров петрол, за да ограничат прекомерното предлагане и да отслабят натиска върху хранилищата. По данни на компанията за пазарни проучвания Kpler износът от "ОПЕК+" е паднал с 6.4 млн. барела на ден от началото на май. Генералният секретар на ОПЕК - Мохамад Баркиндо - пък сподели в интервю за агенция "Блумбърг", че до началото на юни от пазара ще бъдат изтеглени 17 млн. барела нефт на ден. 

Американските производители на шистово гориво започнаха да затварят на пожар губещите петролни кладенци. По информация на международната компания от бранша "Бейкър Хюис" през двата месеца до 8 май броят на работещите щатски сонди е паднал с 57 процента.       

Подобряващата се обстановка, постепенният подем на потреблението и умереният оптимизъм за скорошен изход от пандемията и евентуалното откриване на лек срещу нея помогнаха на петролните котировки да се върнат над 30 щ. долара за барел. В следобедната търговия на 20 май контрактите сорт "Брент" с доставка през юли се търгуваха на почти 35 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - за около 32 долара за барел. Въпреки повишението, цените остават с 48% по-ниски отколкото в началото на годината. 

Във Великобритания, където ограниченията за социално дистанциране остават сравнително стриктни, Асоциацията на петролните търговци на дребно обяви през седмицата, че търсенето на бензин и дизел е с 40-45 процента под нивата отпреди кризата. Което все пак си е постижение в сравнение със 70-процентния срив през април.  

По данни на американското министерство на енергетиката потреблението на суров петрол в САЩ вече е над 7 млн. барела на ден срещу около 5 млн. барела дневно през април. 

Китай - вторият по големина потребител на черно злато в света след американците - отчита най-рязък подем на търсенето (до около 13 млн. барела на ден). А Индия - голямата надежда на бранша за мощен ръст на потреблението на горива през следващите няколко години - все още регистрира почти 50% спад на продажбите от държавните петролни рафинерии (които доминират пазара на дребно в страната), което все пак е подобрение спрямо 60-процентния априлски спад.  

Консултантската компания Energy Aspects прогнозира, че глобалното потребление на черно злато ще се увеличи с 5 млн. барела на ден през идната година и едва в края на 2022-а ще достигне 100 млн. баела дневно (колкото беше преди кризата). 

По оценка на изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, месецът, наречен "черният април" е приключил, но пазарът все още е заплашен от значителни рискове. От една страна, ентусиазмът, с който производителите на суров петрол орязват добива, може да се изпари. От друга - предкризисните равнища на  потреблението в Азия, Европа и Северна и Латинска Америка ще се достигнат трудно, особено ако има още вълни на заразата.   

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл коментира през седмицата, че икономическото възстановяване на САЩ може да се проточи до края на 2021-а и дори този предпазлив график може да се провали, при повторен пандемичен взрив. 

Засега обаче цари известно облекчение, че петролният пазар се връща към нормално функциониране, макар и на доста по-ниски цени. Които, макар че не могат да балансират бюджетите на повечето страни-членки на ОПЕК, все пак засега  удовлетворяват едрите играчи от Рияд до Москва и Вашингтон. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във