Банкеръ Daily

Пари и пазари

Украинските туристи предпочитат България заради нейната природа и богата история

Министерството на туризма продължава разговорите с водещи туроператори за възможностите за насърчаване притока на туристи от страната им. След заповедта на българския министър на здравеопазването Кирил Ананиев, с която от 16 юли се разрешава влизането без задължителна карантина на граждани от още държави на територията на България, между които и Украйна, министър Ангелкова е разговаряла и с туроператори от тази страна и е запознала събеседниците си с мерките у нас за безопасност на туристите в условията след световната пандемия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Украйна е приоритетен пазар за българския туризъм, а страната ни е популярна туристическа дестинация за украинските граждани. Броят на гостите расте.

През последните години Украйна е сред водещите пазари за входящ туризъм на България. През миналата година у нас са реализирани над 471 хил. посещения на туристи от тази страна, което бе 24% ръст спрямо рекордната за отрасъла 2018-а. Украйна за първа година заема 6 място в справката за посещения на чуждестранни туристи в България, изпреварвайки дори традиционни лидери като Русия. Броят на българските граждани посетили Украйна през миналата година е 20 320, което е с 5.5% по-малко спрямо 2018-а. Напрегнатата обстановка в тази страна е една от причините за това. 

Кризата от COVID-19 обаче спря пътуванията в глобален мащаб и изправи световния туризъм пред огромни изпитания. Министър Ангелкова е представи ла мерките на българското правителство за рестарт на сектора и е отбелязала, че в местата за настаняване и заведенията в България се прилагат изключително строги здравно-хигиенни норми, отговарящи на международните стандарти. Страната ни бе една от първите в света, която прие здравните протоколи на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).   

Стари са традициите в туризма между двете страни. Украинските туроператори са подчертали, че много техни сънародници ще предпочетат България като маршрут за пътешествие и отдих заради нейната природа и богата история.  

Следва да се отбележи, че през последните няколко години се наблюдава увеличаване броят на украинските туристи посетили България, конкретно през последните две години с по 24% всяка, като през миналата година задминава Великобритания, Полша и Сърбия. Допълнителен положителен сигнал за туристическото сътрудничество между двете държави даде въвеждането от 11 юни 2017 г. на безвизов режим за гражданите на Украйна при пътувания до Европейския съюз.

Поради пандемията активният летен сезон у нас започна на 1 юли, работи се чрез предлагане на разнообразни туристически продукти като СПА, уелнес, културен туризъм и други за удължаване крилата на сезона. "Чрез постоянния диалог с водещи чуждестранни туроператори разчитаме на летен сезон, с който да се продължи възстановяването на отрасъла и да подготвим успешно лято 2021 г.", е отбелязала министър Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във