Банкеръ Daily

Омбудсманът:

Уязвимите потребители трябва да получат енергийни помощи

Увеличението на природния газ е факт. Неизбежно от 1 януари ще се увеличат и цените на тока и топлинната енергия, каза пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й важният въпрос е с колко ще се увеличат. Според нея е нужно много ясно да бъде направен анализ от страна на КЕВР на изминалия отоплителен сезон, както и анализ на това, че топлофикациите все пак произвеждат електроенергия и я продават.

„България е една от енергийно най-бедните държави в Европейския съюз. Само че нашето законодателство не дава никаква дефиниция на това понятие. А това е важно, за да определим кръга на уязвимите потребители и да е ясно кой би трябвало да получава енергийни помощи, за да преживее зимата“, заяви Ковачева.

„Да имаш топлина в дома си и електричество далеч не е лукс в наше време. Освен това всички вече усетиха по джоба си увеличението на стоките и услугите. В този смисъл е редно държавата да подпомогне не само уязвимите групи, но и всички потребители“, на мнение е омбудсманът.

Тя заяви, че при нея постъпват много жалби за лошото качество на тока. Вследствие на това хора остават без електроуреди. Тя спомена и качеството на водата, което по думите ѝ в някои района на страната е отчайващо.

Относно проблемите с COVID зоните Ковачева заяви, че е изпратила две препоръки.

„Само в 80 население места имат такива, а на места изобщо няма – във Видин, Силистра, Смолян и Търговище. За Велико Търново, например, има само една“, обясни Ковачева.

Тя попита защо при условие че няма достатъчно COVID центрове, личните лекари не могат да изписват рецептите за безплатни лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във