Банкеръ Daily

Пари и пазари

Удължава се срокът за прием на документи по мярка "Инвестиции в предприятия"

Приемът по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г. се удължава до 30 април, съобщиха от агроминистерството. Промяната е във връзка с наложените противоепидемични мерки, свързани с разпространение на COVID-19 на територията на България. По мярката, даваща възможност за модернизация на винарските изби, документи за подпомагане се приемат от 16 март. Крайният срок за подаване на заявления беше до 10 април.

Предвид извънредната обстановка в страната, бенефициентите ще разполагат с по-дълъг срок за осигуряване на нормативно изискуемите документи, както и за отстраняване на евентуални грешки и пропуски в документацията.

Кандидатите по мярка „Инвестиции в предприятия“ освен за закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, ще могат да кандидатстват и за строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и други.

От няколко години у нас се работи за извеждането на българското вино на международните пазари, които се считат за най-важни за нас - Китай, Япония, САЩ и Канада. През миналата година то влезе за пръв път в магазините на Канада. Американския консуматор е много любопитен и непредубеден и за него не е проблем да опита нещо ново и ако го хареса да стане лоялен клиент на даден бранд.

Най-голям пазар за българското вино от експортните дестинации си остава Русия, но предлаганите там напитки са на по-ниска цена.

Европейските пазари също се отворят и започва износ на вина на по-висока цена. Полша е една от добре развиващите се дестинации за нас. Като най-конкурентен винен пазар в света Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, определя британския пазар.

Консумацията на вино и на българския пазар расте. Необходимо е обаче по-детайлно райониране на вината, за да може консуматорите у нас да се ориентират по-лесно. Избите в България са 260. Всички те се развиват, искат да показват нови  марки, вече залагат малко повече и на маркетинга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във