Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Удари часът на паладия

Новата любовна афера на американците с автомобилите затруднява световните доставки на паладий. Въпреки че във всяка кола се влагат само по няколко грама от рядко срещания метал, търсенето през 2015-а вероятно ще надвиши предлагането за четвърта поредна година, прогнозират експерти от бранша. Продажбите на автомобили в световен мащаб са се увеличили с 3.4% през 2014-а - до рекордните 81.6 млн. превозни средства. Принос за бума имат най-ниските за последните пет години цени на петрола и евтините банкови заеми.

Паладият се използва основно в колите с бензинови двигатели, които доминират на пазарите в Северна Америка и Китай. Котировките му паднаха с 4.1% през януари - до 765 щ. долара за тройунция, след което поскъпнаха до 768.50 щ. долара за тройунция в следобедната търговия в Лондон на 22 януари.

Почти нулевите лихви и укрепващият пазар на труда в Щатите стимулират продажбите на коли, които през ноември 2014-а са скочили до 17.2 млн. броя на годишна база - най-високото им равнище от 2003-а насам. Като се прибави 42-процентният срив на цените на обикновения бензин през последните шест месеца и набиращата скорост щатска икономика, анализаторите очакват по-нататъшно увеличение на автомобилните покупки, а оттам - и на скъпоценния метал.

Експерти на "Моргън Стенли" прогнозират средна цена от 881 щ. долара за тройунция паладий през тази година (с почти 10% повече от миналата) и 1003 щ. долара през 2016-а. Анализаторите на "Дойче Банк" клонят към 850 щ. долара средно за тройунция през 2015-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във