Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Уд Макензи": Само руският газ може да спаси Европа в студовете

Европа може да се сблъска с газов недостиг тази зима, ако студеното време опразни до нулата запасите от гориво и остави региона изцяло зависим от допълнителни доставки от Русия, посочва консултантът "Уд Макензи".

Европейските газови резерви ще достигнат 87 млрд. куб м до края на октомври и регионът ще използва около 58 млрд. куб м от тях, за да посрещне зимното потребление, по сметки на "Уд Макензи". Ако температурите са в рамките на нормалните за сезона, европейците няма да имат проблеми да задоволят търсенето и ще оставят достатъчни запаси до края на март (около 29 млрд. куб м), което ще помогне за понижаване на цените на енергията, твърди консултантската фирма. 

Мразовито зимно време обаче може да увеличи търсенето на газ за отопление до 20 млрд. кубични метра и да изтегли 10.5 млрд. куб м втечнен газ от европейския пазар, пише в анализ за клиентите вице-президентът на "Уд Макензи" Масимо Ди-Одоардо, който отговаря за сектора.Това надхвърля количеството от 29 млрд. куб м синьо гориво, което би могло да остане в хранилищата до края на март, ако Русия реши да се намеси и да използва целия си съществуващ капацитет за газови доставки.  

Европейските складови запаси са рекордно ниски и светът следи всяка информация за допълнително предлагане от Москва. В средата на седмицата ценовият натск най-накрая отслабна след като руският президент Владимир Путин предложи да помогне с допълнителни количества гориво. Цените на фючърсните контракти в Европа чупеха рекорд след рекорд през последните седмици и са с 400% по-високи в сравнение с началото на годината. Несигурността около графика за пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2% и около евентуалните допълнителни количества газ, които "Газпром" би могъл да изпрати по съществуващите системи през Украйна и Беларус, са ключовите двигатели на цените. 

"Тази зима няма да е като никоя друга", пише Ди-Одорадо. Ако тя е сурова, "Европа ще е напълно зависима от руските газови потоци над съществуващия капацитет по договорите", коментира анализаторът. Той допълва, че ако "Северен поток 2" бъде одобрен до края на годината, по него ще могат да се изпратят 12.5 млрд. куб м газ през зимата, които ще донесат известно успокоение на пазара. Европа обаче ще се нуждае от почти същото количетво синьо гориво през Украйна над сегашните договори, посочва експертът. 

Положението се влушава в случай на мразовито време в Русия. Тогава "Газпром" ще има достатъчно допълнителни количества газ за изпращане или само по "Северен поток 2" или само по тръбопроводите през Украйна, но не и по двете системи, твърди Ди-Одорадо. Защото Русия е претрупана от търсене и у дома, като приоритетно за Кремъл е да попълни националните запаси и едва след това да мисли за допълнителни пратки за съседните държави. 

Или, както обобщава Ди-Одорадо, "небесата ще определят предела на газовите цени в Европа през тази зима".

Facebook logo
Бъдете с нас и във