Банкеръ Daily

Пари и пазари

Участието на Сандърс в президентската надпревара го е направило милионер

Неуспехът на Бърни Сандърс да се пребори за кандидатура на Демократическата партия на вота през 2016 г. му е помогнал да забогатее, съобщава Ройтерс. Това става ясно от данъчната му декларация за доходите от последните десет години.

Въпреки критиките му срещу милиардерите и милионерите в страната, от документа се вижда, че той самият попада в групата на хората с над седемцифрени доходи. Според данъчната му декларация през миналата година Сандърс си е докарал брутен доход от 561 293 долара, през 2017 г. сумата е била 1 131 925 долара, а през 2016 г. -  062 626 долара.

От документите се вижда, че основен източник на богатството му освен заплатата като сенатор, са приходите от авторски права върху книгите, написани от Сандърс. Само през 2016 г. и 2017 г. те са му донесли по над 800 000 долара.

От времето, когато за първи път се кандидатира за президент на САЩ Бърни Сандърс е издал три книги, в това число и бестселърите "Нашата революция" и "Накъде отиваме оттук".

През 2014 г., годината преди да се хвърли в политиката, Сандърс е имал коригиран брутен доход от само 205 271 долара.

Всъщност интересът към данъчните декларации на кандидат-президентите в САЩ се засили, след като държавният глава в момента - Доналд Тръмп, наруши една десетилетна традиция като отказа по време на предизборната надпревара през 2016 г. да публикува данни за своето финансово положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във