Банкеръ Daily

Пари и пазари

UBS отчита над 130% ръст на печалбата си

Швейцарската UBS, която е най-големият мениджър на активи в света, отчита рекорден ръст на нетната си печалба за последното тримесечие за 2020 година на фона на затрудненото положение, в което се намира световната икономика, предава BBC. 

Финансовата институция обяви, че за периода е постигнала печалба от 1.71 млрд. долара, което представлява скок от 137% спрямо предходната година. Това е доста над прогнозата на анализаторите, които очакваха банката да отчете нетна печалба от 967 млн. долара.  

Този резултат се дължи основно на двуцифрения ръст на печалбата в отделите за управление на богатството и управление на активи.

Освен това банката представи тригодишната си програма, която предвижда обратно изкупване на акции за 4 млрд. швейцарски франка (4,5 млрд. долара), от които 1 млрд. ще бъдат придобити още през настоящето тримесечие.

Резултатите са първите под ръководството на Ралф Хамерс, който стана главен изпълнителен директор на банката на 1 ноември. Пред CNBC той акцентира върху "рекордния брой инвестирани активи от над 1 трилион (долара) от отдела за управление на активите и над 3 трилиона (долара) от отдела за управление на богатството."

Въпреки добрите резултати, UBS са предпазливи по отношение на икономическите перспективи.

"От една страна се вижда светлина в края на тунела под формата на програмите за ваксинация. От друга страна има тежки локдауни, особено в Европа, така че не знам какъв ще бъде истинският удар върху икономиката и как тя ще преодолее тази пандемия", коментира Ралф Хамерс.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във