Банкеръ Daily

Пари и пазари

Uber уволни над 400 служители на фона на рекордни загуби

Американската компания Uber отчете рекордни загуби през второто тримесечие на 2019 г., което доведе до освобождаването от длъжност на 435 служители по целия свят. Съкращенията са засегнали 265 служители от инженерния отдел и 170 служители от продуктовия отдел. Около 85% от тях живеят в САЩ, 10% в Азиатско-Тихоокеанския регион, а останалите в Европа, Африка и Близкия изток. Делът на уволнените е 8% от общия брой служители в съответните звена.

Това е вторият случай на масови съкращения в Uber през настоящата година след като в края на юли 400 души загубиха работата си, една трета от които бяха от маркетинговия отдел на компанията. Уволненията се извършват на фона на рекордни загуби на Uber през второто тримесечие на настоящата година в размер на 5.2 милиарда долара спрямо 878 милиона долара загуби за същия период на миналата година. Според The ​​Wall Street Journal такава огромна загуба се дължи на факта, че Uber отпусна 3.9 милиарда долара за компенсиране на разходите, свързани с първоначалното публично предлагане, което проведе в началото на май на фондовата борса в Ню Йорк. Сега разходите на американската компания нарастват главоломно, което води до свиване на акциите.

Uber е онлайн услуга за споделено пътуване, която позволява на потребителите да използват услугите на шофьорите на частни автомобили чрез приложение на мобилен телефон. Базираната в Сан Франциско компания, основана през 2009 година, вече оперира в повече от 500 града в близо 80 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във