Банкеръ Daily

Пари и пазари

Uber ще доставя бърза храна с дрон

Реализацията на плановете на компанията Uber да започне това лято да доставя храна от заведения за бързо хранене чрез дронове в Сан Диего почти стигат до крайната си точка, съобщава Bloomberg Businessweek. Компанията обсъжда проучвания за тази възможност от май миналата година, но скорошен доклад на изданието разкри нови подробности за проекта.

Доставките няма да се правят в къщите на клиентите, а ще бъдат изпратени до "определени безопасни зони за кацане", където куриер на Uber ще разтоварва ръчно пакета  и ще го отнеся до прага на клиента. Такива зони за кацане могат да бъдат покривите на паркирани автомобили на Uber, които да бъдат идентифицирани от дроновете с помощта на QR кодове.Разходите за доставка от безпилотни самолети ще бъдат приблизително същите като редовните такси, които достигат до 8.50 долара в Сан Диего.

Uber съвместно с McDonald's, проектира специални пакети за доставка, които да могат да поддържат бургерите и пържените картофи горещи и непокътнати по време на полета. Bloomberg беше свидетел на изпитването на технологията, което се проведе през май с помощта на обикновени хексакоптери. Сега обаче компанията твърди, че работи по нов дизайн на безпилотния самолет, който се очаква да разкрие по-късно през тази година.

Ерик Алисън, ръководител на въздушните проекти на Uber, коментира, че решението за продължаване на изпитанията е предизвикано от успеха на Uber Eats, който е увеличил приходите си с близо 150% през миналата година. Uber твърди, че неговите безпилотни самолети могат да извършат доставка на разстояние от 1.5 мили само за 7 минути, докато за автомобил или  велосипедист са нужни близо 21 минути за същото разстояние.

"Нашите клиенти искат богат избор, качество и ефективност - всички области, които се подобряват с доставката на безпилотни летателни апарати," заяви Алисън пред Bloomberg. Компанията по време на своята трета годишна конференция Elevate тази седмица показа нови дизайни за планираните си летящи таксита. Тя иска да извърши тестови полети на такситата през 2020 г. И да ги пусне на пазара през 2023 година.

За изпитанията за доставка на безпилотни самолети в Сан Диего Uber все още очаква одобрение от FAA. Доставките от дронове все още са изправени пред много предизвикателства по отношение на безопасността, нивата на шум и управлението на въздушния трафик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във