Банкеръ Daily

Пари и пазари

Uber планира да продаде акции на стойност около 10 млрд. долара от IPO-то си

Компанията за споделено пътуване Uber Technologies планира да продаде акции на стойност около 10 млрд. долара в първоначалното си публично предлагане и ще обяви публично регистрацията на офертата утре, информираха източници, цитирани от CNBC.

Първичното публично предлагане (IPO) на такава стойност ще направи Uber една от най-големите IPO-та на технологии в света и ще бъде най-голямото от излизането на борсата на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Group Holding Ltd през 2014 година.

Uber се стреми към пазарна стойност между 90 и 100 млрд. долара, повлияна от лошото представяне на акциите на по-малкия си конкурент Lyft след IPO миналия месец, съобщават източници. Преди това, инвестиционните банкери са били на мнение, че Uber може да достигне стойност до 120 млрд.долара. Неотдавна Uber беше оценен на 76 млрд. долара на пазара за частно набиране на средства.

Повечето от продадените акции ще бъдат издадени от компанията, докато по-малка част ще бъдат притежание на инвеститорите на Uber, които изплащат пари, заяви един от източниците, цитиран от CNBC.

Uber планира да направи своята регистрация на своето IPO в Американската комисия за ценни книжа и борси, която ще бъде публично достъпна утре. Кампанията за привличане на инвеститори ще започне от 29 април, като така оценката на публичното предлагане и излизането на борсата в Ню Йорк може да се случи в началото на май, казват още източниците. Те предупреждават, че плановете все още са обект на промяна и пазарни условия, и поискаха да не бъдат идентифицирани, защото въпросът е поверителен.

В понеделник Pinterest определи ценовия диапазон за първоначалното си публично предлагане на акции, който го оценява под 12-те милиарда долара, на които компанията за онлайн търсене на изображения е получила последното си частно набиране на средства през 2017 г.

Uber работи в повече от 70 страни. Неговият бизнес включва наем на велосипеди и скутери, превоз на товари, доставка на храна и скъп автомобилен отдел.

По време на първичното публично предлагане, изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи ще получи задачата да убеди инвеститорите, че успешно е променила културата и бизнес практиките на компанията след поредица от неудобни скандали през последните две години. Те включват обвинения в сексуален тормоз, масово нарушение на данните, което е било скрито от регулаторите, използването на незаконен софтуер за избягване на властиte и обвинения в подкупи в чужбина.

През миналата година Uber имаше приходи от 11.3 млрд. долара, а брутните резервации от пътувания бяха 50 млрд. долара. Но компанията загуби 3,3 млрд. долара, с изключение на печалбите от продажбата на своите чуждестранни бизнес единици в Русия и Югоизточна Азия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във